Nico heeft zich verdiept in hoe om te gaan met zijn vrouw

Nu dit, ik wou eigenlijk het onderste uit de kan weten. Ik ben dan lid van Alzheimer Nederland. Ik heb me ingeschreven bij het expertisecentrum Dementie in Leuven, in België, waar ik om de veertien dagen een nieuwsbrief van krijg. Van nieuwe onderzoeken, resultaten en dergelijke, ja. Niet dat ik nou zo geleerd wil worden, maar ik wil weten, wat wordt hiermee gedaan. Wat is het, oorzaken. Nou, oorzaken kun je nog lang op wachten. Ja.

Ik heb DVD’s aangeschaft, van hoe ziet het er nou echt in het hoofd uit. Wat gebeurt er. Hoe ontstaat het. Ik heb boeken erover. Ik schrijf het zelf van me af met mijn bevindingen van het begin tot aan het eind. En toen ging de telefoon. Dus ik ben er, nu op het moment dat zij deze ziekte heeft, herken ik bepaalde dingen. Dus nou weet ik ook van, probeer ik hoe ik hiermee om moet gaan. Ja. Ja. Ja.

Ik heb dat door omstandigheden niet kunnen doen. Dus ik heb nu bijna zes jaar met die, met die gedachtes in m’n hoofd, in m’n hoofd rond gelopen. Wat moet ik ermee? Hoe kan ik het oplossen? Ja. Daardoor ben ik, heb ik veel literatuur aangeschaft en DVD’s, om mezelf maar een beetje wegwijs te kunnen maken, zover ik dat snap in die materie. En daar heb ik voornamelijk eigenlijk me eigen in verdiept in de omgang, niet in de ziekte zelf. Daar kan ik niks aan doen, daar kan ik ook niks mee. Maar ik moet er wel nog een, ik hoop nog een lange tijd, moet ik daarmee verder. Hoe kan ik haar door die bepaalde dingen heen, ondersteunen zover het mogelijk is. Het begrip op kunnen brengen, dat als zij bepaalde dingen doet, dat zij dat niet doet, maar dat die ziekte dat doet. En dat zij dat helemaal niet weet. Je wordt geleefd.


Meer interviews van Nico (Alles)


Meer over dit onderwerp