Zijn eigen dood voordat zijn vrouw gaat, is Chris z’n grootste angst

Wat is uw grootste angst?

Haar dood. Nee, dat is niet waar, dat lieg ik. Mijn dood vóórdat zij weggaat. [-] Dat is mijn grootste angst. Want stel dat ik kom te overlijden en zij leeft nog en dan? Wordt zij opgeborgen. Zo noem ik het hoor, sorry hoor, maar zo noem ik het. En dat is mijn grootste angst. En dat zij haar in een instelling stoppen waar zij niet in wil. En dat ze dan nooit weer mij terug ziet. Oh, daar hebben we het wel eens over gehad, mijn vrouw en ik. Ja. Maar je kunt het toch niet tegenhouden. En ik heb ook altijd gezegd, ik hoop, hè, dat klinkt altijd heel raar, maar ik hoop dat zij eerder gaat dan ik. Hè, hoewel je dat eigenlijk niet hoopt dat iemand weggaat, maar ik hoop dat zij eerder gaat dan ik. Ja. En dat zeg ik er ook wel eens achteraan, maar dan mag ik ook wel gelijk daar achteraan. Want ik zou het niet weten, ik zou niet weten wat ik zonder haar moet. Ja. En dan denk je van , ja, moet ik dan leven zonder haar? En ik hoop ook niet dat zij dat meemaakt. Want ik weet zeker dat zij eraan kapot gaat. Dat weet ik zeker. Ja hoor. Ja. [-] Als ik nou denk aan de periode dat ik in het ziekenhuis lag en dat ze elke keer kwam en dat ze elke keer m’n hand pakte, hè, van wanneer kom je weer thuis, wanneer kom je weer thuis. Dan begin je daar ook aan te denken. Dus. En dan, dat maakt het ontzettend moeilijk.

Het is een heel herkenbaar iets wat ik heel veel terug hoor. Dat dat de grootste angst is, dat de mantelzorger eerder gaat. En dan?

En dan, inderdaad. En dan? En dan zeg ik altijd, ja, het klinkt heel raar, hè, maar laat zij alsjeblieft eerder gaan dan ik. Hè, hoewel dat inderdaad raar klinkt. Hè, dat, het is je bedoeling niet dat ze gaat. Maar als je nou inderdaad leest dat ze gemiddeld acht jaar te leven hebben, hè, en ze leeft al meer dan acht jaar met de ziekte, dan is de angst reëel dat ze toch niet zo lang meer leeft, denk ik. Hè, en als zij dan in zo’n instelling geplaatst wordt, dan is ze eerder weg. En dat weet ik zeker.


Meer interviews van Chris (Alles)


Meer over dit onderwerp