Dorine

Geslacht:
Woman
Leeftijd:
31 jaar
Diagnose:
Datum interview:
Tuesday, July 4, 2017

Korte samenvatting

Tijd na bevalling:                 9 maanden

Aantal zwangerschappen:   2

Aantal kinderen:                  2

 

Achtergrond:

Dorine woont samen met haar man en twee kinderen van 2,5 jaar en van 9 maanden. Ze is historica. Door trombose na de zwangerschap zit ze nu in de ziektewet.

 

Korte samenvatting:
Dorines zwangerschap verliep goed, maar er was een vermoeden van zwangerschapsdiabetes. Ook had ze een bloeding bij 37 weken. Dorine werd bij 39 weken gestript, omdat haar kindje erg groot was. Na een snelle bevalling beviel ze thuis van een zoon. Doordat ze twee liter bloed verloor na de bevalling moest ze met spoed naar het ziekenhuis. Na een aantal dagen mocht ze thuis verder aansterken. Vier weken na de bevalling kreeg Dorine rug- en beenklachten. Dit bleek trombose te zijn, waarvan ze nu, 9 maanden na de bevalling, nog niet hersteld is.

Meer


Uitgebreide samenvatting

Een jaar na de geboorte van hun oudste kindje besloten Dorine en haar man een tweede kindje te willen. Omdat het bij de eerste zwangerschap twee jaar duurde voor Dorine zwanger raakte, was het een extra grote verrassing dat ze deze keer al zeer snel zwanger bleek te zijn.

Dorine heeft geen zwangerschapscursussen gevolgd, omdat ze de meeste informatie nog wist van haar eerste zwangerschap. Bij de eerste zwangerschap heeft ze aan zwangerschapsyoga gedaan, maar dat paste niet bij haar. Dit keer heeft ze tot zes maanden aan aquajoggen gedaan.

De zwangerschap van Dorine verliep goed. Wel leken vanaf week 27 de suikerwaardes in haar bloed te hoog. Omdat dit mogelijk zwangerschapsdiabetes was, moest Dorine twee keer per week zelf haar suikerwaardes controleren. Ook werd om die reden de groei van haar kindje vanaf week 30 wekelijks gecontroleerd in het ziekenhuis. Deze controles vonden plaats naast de reguliere consulten bij haar verloskundige. In week 37 kreeg Dorine een bloeding, waarvoor ze een nacht opgenomen is geweest in het ziekenhuis. Bij 39 weken wees de echo uit dat het kindje al 8 pond was. Hierdoor was er een kans dat Dorine in het ziekenhuis moest bevallen. De verloskundige gaf echter aan dat ze het wel aandurfde om Dorine thuis te laten bevallen, mede omdat Dorines eerste kindje ook 8,5 pond was.

Omdat het kindje al vrij groot was, wilde het ziekenhuis niet dat Dorine over de 40 weken zou gaan. Bij 39 weken is Dorine dan ook gestript. De bevalling kwam snel op gang. Nog precies op tijd kwam haar man terug van zijn werk, en waren ook de verloskundige en de kraamzorg ter plaatse. Na de geboorte van haar zoontje verloor Dorine twee liter bloed. Ze dreigde daardoor flauw te vallen en is met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Na een bloedtransfusie begon ze weer aan te sterken en na een paar dagen mochten Dorine en haar zoontje weer naar huis.

Thuis aangekomen kreeg Dorine nog tien dagen kraamzorg. Met de kraamverzorgende hadden Dorine en haar man geen klik. Uiteindelijk hebben ze het kraamzorgbureau gebeld en om een andere kraamverzorgende gevraagd. Dat klikte veel beter.

Vier weken na de bevalling kreeg Dorine last van haar rug. De fysiotherapeut kon de pijn niet verhelpen. De pijn straalde door naar haar been. De huisarts gaf haar pijnstillers. De klachten bleven echter aanhouden en verergerden. Dorine vermoedde trombose, omdat haar zus dat ook had gehad na de zwangerschap. Een echo bevestigde haar vermoedens. Negen maanden na de bevalling is ze hier nog niet van hersteld en zit Dorine in de ziektewet.

Dorine adviseert zorgverleners om vrouwen serieus te nemen in hun gevoel. Aan andere vrouwen adviseert ze: laat het gebeuren, en geef je over aan je zwangerschap en de bevalling.


All ervaringen van Dorine