Zwaniëlle

Geslacht:
Woman
Leeftijd:
37 jaar
Diagnose:
Datum interview:
Wednesday, August 30, 2017

Korte samenvatting

Tijd na bevalling:                     2 weken

Aantal zwangerschappen:       3

Aantal kinderen:                      3

Achtergrond:

Zwaniëlle is 37 jaar oud, woont samen met haar vriend, haar twee kinderen van acht en zes jaar uit een eerdere relatie, en hun dochtertje van twee weken oud. Ze werkt parttime als buitendienstmedewerker.

 

Korte samenvatting:

Nadat Zwaniëlle stopte met anticonceptie was ze snel zwanger. Tijdens de eerste helft van haar zwangerschap had ze veel last van vermoeidheid. In verband met ernstige bekkeninstabiliteit werd ze in week 38 ingeleid in het ziekenhuis. Na een snelle maar hevige bevalling werd een gezonde dochter geboren, die nu twee weken oud is.

Meer


Uitgebreide samenvatting

Zwaniëlle heef twee kinderen uit een eerdere relatie en wilde graag met haar nieuwe vriend een kindje van hen samen. Ondanks dat de situatie praktisch niet ideaal was, liet ze, gezien haar leeftijd, haar anticonceptie verwijderen. Na een paar maanden was ze zwanger. In een vroeg stadium heeft ze het nieuws met haar omgeving gedeeld. Niet alle reacties waren positief, maar gedurende de zwangerschap draaide dat veelal bij.

Zwaniëlle was onder controle bij een verloskundigenpraktijk met meerdere verloskundigen; dat ze steeds een andere verloskundige zag, vond ze soms lastig. Ze zag altijd uit naar de controles. In het begin van de zwangerschap stelden de controles haar gerust, omdat ze het kindje toen nog niet voelde. Ook de echo’s stelden haar gerust, met name de 20-weken echo. Om financiële redenen heeft Zwaniëlle geen combinatietest laten doen. Bovendien zou het kindje hoe dan ook welkom zijn.

De eerste helft van de zwangerschap had Zwaniëlle veel last van vermoeidheid. Ze sliep elke middag en werkte halve dagen. Na 26 weken kreeg ze weer meer energie en genoot ze ervan dat ze weer meer kon doen. Vanaf week tien had Zwaniëlle last van bekkeninstabiliteit. De pijn in haar bekken zorgde ervoor dat ze niet goed kon liggen, wat het slapen ook moeilijker maakte. Omdat de pijn als gevolg van de bekkeninstabiliteit zo hevig was, wilde Zwaniëlle bij 38 weken worden ingeleid. De verloskundige verwees haar, op Zwaniëlles aandringen, door naar de gynaecoloog. Bij 38 weken en 2 dagen kreeg Zwaniëlle een balloninleiding. Vervolgens kreeg ze weeënopwekkers. Die sloegen in eerste instantie niet aan, maar uiteindelijk kreeg ze een weeënstorm. Na vijf keer persen werd een gezonde dochter geboren.

Zwaniëlle heeft genoten van een heel fijne en gezellige kraamweek. Niet alleen Zwaniëlle en haar vriend, ook haar twee oudere kinderen genieten van de baby. Zwaniëlle heeft bewust geprobeerd haar oudere kinderen bij de zwangerschap te betrekken. Bijvoorbeeld door hen mee te nemen naar de controles en echo’s. Ook liet ze hen luisteren en voelen aan haar buik. Daarnaast bereidde ze hen voor op hoe zij als grote broers haar kunnen helpen met de verzorging van de baby.

Zwaniëlle heeft zich niet bewust ingelezen of voorbereid op de zwangerschap en de bevalling; ze voelde dat de ervaring van haar eerste twee zwangerschappen voldoende was. Wel heeft ze af en toe wat filmpjes over bevallen laten zien aan haar vriend, voor hem was dit zijn eerste kindje. Ook zocht ze af en toe informatie op internet over de groei van haar kindje of over bekkeninstabiliteit.

Zwaniëlle adviseert andere zwangere vrouwen om jezelf te blijven en te luisteren naar je lichaam. Verloskundigen adviseert ze om echt te luisteren naar wat de zwangere vrouw aangeeft en nodig heeft. Zo merkte Zwaniëlle dat zij zelf heel assertief moest zijn om naar een gynaecoloog doorverwezen te worden voor een inleiding in verband met haar hevige bekkeninstabiliteit. Ze had graag gezien dat ze hierin eerder serieus genomen zou zijn.


All ervaringen van Zwaniëlle