Habiba
- Geslacht:
- Vrouw
- Leeftijd:
- 47 jaar
- Mantelzorger van:
- Ouder
- Diagnose:
- Vasculaire dementie
- Datum interview:
- woensdag, 17 oktober, 2012
Achtergrond:
Habiba is 47 jaar, van Marokkaanse afkomst, getrouwd en heeft drie kinderen; een zoon en twee dochters. Zij is fulltime werkzaam als mantelzorgconsulent en volgt daarnaast een opleiding tot casemanger dementie. Naast haar werk en studie, heeft zij de zorg voor haar gezin en voor haar vader die vasculaire dementie heeft.
Korte samenvatting:
Toen Habiba een MRI-scan zag, waarop duidelijk te zien was dat de hersenen van haar vader waren verschrompeld, besefte ze dat haar vader aan het dementeren was. Haar vader kan soms erg boos reageren, waardoor de buitenwereld hem een vervelende man vindt. Habiba helpt haar vader met allerlei administratieve klusjes en begeleidt hem bij doktersbezoeken. Daarnaast begeleidt ze haar stiefmoeder bij het omgaan met haar man. Met deze taken en daarnaast de verantwoordelijkheid voor haar eigen gezin en haar fulltime baan beseft Habiba heel goed dat ze zwaar onder druk staat. Habiba is van mening dat zorgprofessionals zich meer moeten verdiepen in de culturele achtergrond van hun patiënten.
Meer
Op een dag vroeg de vader van Habiba haar om de huisarts te bellen. Habiba begreep niet waarom, maar deed wat haar werd gevraagd. Habiba dacht eigenlijk dat haar vader om aandacht vroeg. De huisarts vertelde haar echter dat haar vader een liesbreuk en twee herseninfarcten had gehad. Habiba schrok hier erg van. Vervolgens werd een aantal onderzoeken uitgevoerd bij haar vader, waaronder een MRI-scan. Hierop zag Habiba heel duidelijk dat de hersenen van haar vader waren verschrompeld. Op 73-jarige leeftijd werd bij hem de diagnose vasculaire dementie vastgesteld.
De vader van Habiba kreeg direct medicatie. Soms vergeet hij deze wel eens te nemen, waardoor hij heel boos kan worden. Ook in een drukke omgeving raakt haar vader snel uit balans. Zodra haar vader boos wordt, kan hij er zomaar van alles uitflappen. Dit kan voor degenen die niet op de hoogte zijn van de situatie kwetsend overkomen. De buitenwereld begrijpt er soms niets van. Zij vinden haar vader een vervelende man.
Habiba helpt haar vader met allerlei administratieve klusjes en gaat mee naar verschillende doktoren. Haar vader heeft graag dat zijn dochter Habiba voor hem zorgt, ook al wonen er nog drie zonen bij hem in de buurt. Haar vader is erg blij met haar hulp: Habiba heeft volgens hem 'gouden handen'. Naast de zorg voor haar vader, begeleidt Habiba ook haar stiefmoeder. Ze legt haar uit hoe ze moet reageren op haar man, hoe ze hem het beste zijn medicatie kan geven en hoe zij bepaald gedrag van haar man in een juist perspectief kan plaatsen.
Habiba merkt dat ze veel geduldiger is geworden naar haar vader toe. Hoewel ze er in het begin dat haar vader de ziekte had van overtuigd was dat hij heel lastig deed, kan ze zijn gedrag nu beter plaatsen en begrijpen doordat ze het ziektebeeld kent. Om zichzelf te ontwikkelen op het gebied van dementie is zij onlangs begonnen met een opleiding tot casemanager dementie.
Habiba denkt dat het van grote waarde is wanneer zorgprofessionals zich verdiepen in de culturele achtergrond van hun patiënten. Zij is van mening dat wanneer er ook meer allochtoon personeel voorhanden zou zijn, dit proces ook makkelijker zou verlopen.