André

Geslacht:
Man
Leeftijd:
65 jaar
Diagnose:
Ziekte van Alzheimer
Datum interview:
Tuesday, March 27, 2012

Korte samenvatting

Achtergrond:

André is 65 jaar, getrouwd en heeft een dochter van 44 jaar. Tot zijn pensioen in 2009 heeft hij in de informatie technologie (IT) gewerkt. In 2008 is bij zijn vrouw de ziekte van Alzheimer vastgesteld en sindsdien zorgt hij voor haar.

Korte samenvatting:

De vrouw van André kreeg moeite met het zich herinneren van recente gebeurtenissen. In 2008 werd op 61-jarige leeftijd een erfelijke vorm van de ziekte van Alzheimer vastgesteld. Zijn vrouw gaat nu drie dagen in de week naar een ontmoetingscentrum. André heeft veel verdriet van het feit dat van de hechte relatie met zijn vrouw weinig meer over is. Hij voelt zich hierdoor alleen en eenzaam.

Meer

De vrouw van André kreeg moeite met het zich herinneren van recente gebeurtenissen. Omdat zowel haar moeder als haar twee broers de ziekte van Alzheimer hadden, heeft zij zich hierop laten onderzoeken. In 2008 werd op 61-jarige leeftijd een erfelijke vorm van de ziekte van Alzheimer bij de vrouw van André vastgesteld. Op dit moment gaat zij drie dagen in de week naar een ontmoetingscentra voor jong dementerenden. Zijn vrouw gaat inmiddels zo hard achteruit, dat André op zoek moet gaan naar een andere dagopvang die meer op haar situatie is afgestemd.

De diagnose bracht voor hen veel verdriet met zich mee; het beseffen dat je je partner binnen afzienbare tijd verliest, terwijl je plannen had om de laatste jaren van je leven anders te slijten dan alleen. Ze hebben er veel over gepraat en geprobeerd een weg te zoeken om het verdriet dragelijker te maken. De intentie waarmee André de relatie met zijn vrouw had, heeft hij moeten loslaten. Van de hechte relatie is nu praktisch niets meer over. Hierdoor voelt André zich alleen en eenzaam. Om dat gevoel tegen te gaan is hij gaan chatten om contact te zoeken met anderen. André geeft aan daar enigszins in te zijn doorgeslagen en is daarvoor nu onder behandeling bij het Riagg.

André heeft nog altijd de hoop dat er een wonder gebeurt, dat er een medicijn wordt gevonden waarmee de ziekte van Alzheimer genezen kan worden. Dat is ook één van de redenen om mee te doen aan diverse wetenschappelijke onderzoeken. Daarnaast houdt André het wetenschappelijke nieuws met betrekking tot de ziekte van Alzheimer bij. Al helpt het zijn vrouw misschien niet meer, dan helpt het misschien zijn dochter, die eveneens belast is met het erfelijke gen en met 99% zekerheid weet dat zij ooit ook de ziekte van Alzheimer zal krijgen.

De toekomst is voor André een kwestie van afwachten. Zijn vrouw zal uiteindelijk opgenomen moeten worden in een verpleeghuis en uiteindelijk zal ze sterven. André en zijn vrouw zijn al jaren lid van de vereniging voor vrijwillige euthanasie. Ze hebben altijd het idee gehad dat wanneer de kwaliteit van leven slecht zou worden, dat zij dan euthanasie zouden willen toepassen. Nu kan zijn vrouw daar niet meer over beslissen en zal zij misschien de laatste periode van haar leven moeten leven op een manier die zij nooit gewild zou hebben. Dat vindt hij teleurstellend.

 

Update: De vrouw van André is sinds enkele maanden opgenomen in een verpleeghuis


All ervaringen van André