Bij diabetes type 2 kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer goed regelen, doordat er te weinig van het hormoon insuline in het lichaam wordt aangemaakt. Bovendien reageert het lichaam minder goed op insuline. Zonder goed werkende insuline kan het lichaam niet genoeg suiker (glucose) uit het bloed halen. De bloedsuikerspiegel blijft dan te hoog [1].

Diabetes type 2 heeft een 'progressief verloop'. Dit betekent dat de functie van de alvleesklier (deze produceert insuline) steeds verder afneemt. Diabetes type 2 kan op alle leeftijden voorkomen. Iedereen kan diabetes krijgen. Meestal ontstaat dit op oudere leeftijd, maar steeds vaker ook voor het 30e levensjaar [2].

Voor deze pilot module zijn 10 mensen geïnterviewd over wat het voor hen betekent om te leven met diabetes type 2. De resultaten zijn samengevat in een aantal thema’s die een eerste indruk geven van de ervaringen met deze chronische ziekte. Kies uit één van de thema's of lees de biografieën.

 

[1] Bron: website van het Diabetes Fonds
[2] Bron: website van Diabetesvereniging Nederland

Voor dit eerste fase onderzoek zijn tien mensen geïnterviewd over wat het voor hen betekent om te leven met diabetes type 2. Enkele resultaten zijn beschreven in een aantal korte thematische samenvattingen en geven een eerste indruk van het leven met deze chronische ziekte. De deelnemers hebben hun persoonlijke ervaringen verteld, waarvan u gedeeltes kunt u zien en horen op deze website. U kunt de thematische samenvattingen van dit eerste fase onderzoek lezen of de biografieën bekijken.

Ervaringen met

Dementie Diabetes type 2 Nierziekte Zwangerschap en geboorte Mantelzorg en werk Post-COVID-syndroom

Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren

Klik op "ik ga akkoord" om cookies toe te staan.