Amina

Geslacht:
Woman
Leeftijd:
34 jaar
Diagnose:
Datum interview:
Monday, October 1, 2018

Korte samenvatting

Tijd na bevalling:                    7 maanden

Aantal zwangerschappen:      3

Aantal kinderen:                     3

Achtergrond:
Amina is 34 jaar, komt uit Somalië, is Islamitisch en woont samen met haar man en drie kinderen van 4, 2 en 0 jaar. Ze heeft gewerkt als analiste en is sinds de geboorte van haar tweede kindje gestopt met werken.  Zeven maanden geleden is ze bevallen van haar derde kindje.

Korte samenvatting:
Amina en haar man wilden graag een derde kindje. De zwangerschap kwam eerder dan verwacht. Het bleek de beste verrassing van haar leven te zijn. De zwangerschap en bevalling zijn zonder complicaties verlopen; Amina voelt zich dan ook gezegend met een fijne zwangerschap en bevalling. Na de bevalling had Amina moeite met haar lichaam. Ze voelde zich niet meer zichzelf en vond zichzelf niet mooi. Ze is gezonder gaan eten en meer gaan sporten en heeft nu meer energie en meer zelfvertrouwen.

Meer


Uitgebreide samenvatting

Amina en haar man wilden graag een derde kindje, maar wilden daar nog even mee wachten. Ze gebruikten dan ook voorbehoedsmiddelen. Toen Amina niet ongesteld werd, dacht ze in eerste instantie dat dit kwam door het vasten in de Ramadan. Toen ze na een week nog steeds niet ongesteld werd en ze steeds sneller geïrriteerd raakte, dacht haar man dat Amina misschien wel zwanger was. Amina was verrast en kon het in eerste instantie niet geloven. Op dat moment was ze op zoek naar een baan, maar die zoektocht heeft ze direct afgebroken, omdat ze ook voor haar derde kindje thuis wilde zijn.

Amina had al twee jongens en wilde graag een meisje. Toen bleek dat ze zwanger was van een meisje, was Amina in de zevende hemel en had ze het gevoel dat de zwangerschap was voorbestemd. Deze derde zwangerschap was de beste verrassing van haar leven.

Amina had tijdens de zwangerschap last van vermoeidheid en lage bloeddruk. Verder merkte ze dat deze zwangerschap zwaarder was omdat ze al twee kleine kinderen had rondlopen. Ze had meer last van haar bekken en rug dan tijdens haar vorige zwangerschappen. Ze probeerde zoveel mogelijk tussendoor te rusten. Al met al kijkt Amina terug op een fijne zwangerschap.

Met 40 weken heeft haar verloskundige haar gestript. De hele dag en nacht rommelde het wat, en de volgende ochtend zette de bevalling door. Amina wilde graag poliklinisch bevallen, omdat voor haar het ziekenhuis veiliger voelt. Omdat de bevalling van haar tweede kindje heel snel verliep en Amina nauwelijks het ziekenhuis haalde, stelde de verloskundige voor om op tijd naar het ziekenhuis te gaan. Daar heeft de verloskundige haar vliezen gebroken. Toen begon voor Amina “de hel van de pijn”. Dit duurde niet heel lang, want binnen een uur werd haar dochtertje geboren. Toen haar dochtertje geboren werd, schreeuwde Amina het uit van opluchting. Ze was opgelucht dat haar dochtertje er was en dat de pijn weg was.

Tijdens haar bevalling heeft Amina vooral geconcentreerd geluisterd naar de verloskundige. Ze was gefocust op haar gezicht. Amina vond het fijn dat haar verloskundige rust uitstraalde tijdens de bevaling. Tijdens de zwangerschap vond Amina het een geruststellend idee dat ze altijd de verloskundige kon bellen, hoewel ze daar geen gebruik van heeft gemaakt. Als de keuze er is, heeft Amina vanwege haar geloof liever een vrouwelijke verloskundige. Zelf vindt ze het ook prettiger, vanwege het feit dat de verloskundige controles doet in intieme zones van het lichaam.

De lichamelijke veranderingen na de zwangerschap heeft Amina als niet fijn ervaren. Tijdens de zwangerschap had ze geen moeite met de groeiende buik, want “dat hoort erbij”. Na de zwangerschap voelde ze zich dikker en niet mooi. Ze voelde zich niet meer zichzelf en dit gaf haar stress. Amina besloot aan zichzelf te gaan werken en op haar gewicht te gaan letten door gezonder te gaan eten en te gaan sporten. Ze voelt zich nu beter: ze heeft meer energie en haar zelfvertrouwen is weer terug.

Amina raadt andere vrouwen aan hun eigen gevoel te volgen, om hulp te vragen als dat nodig is, rustig te blijven tijdens de bevalling en goed te luisteren naar de verloskundige tijdens de bevalling. Zorgverleners adviseert ze om te luisteren naar het gevoel van de cliënte. Luisteren naar elkaar vindt Amina belangrijk; communicatie is de sleutel voor een goede relatie.


All ervaringen van Amina