Inge

Geslacht:
Woman
Leeftijd:
30 jaar
Diagnose:
Datum interview:
Wednesday, March 29, 2017

Korte samenvatting

Tijd na bevalling:                      5,5 maanden

Aantal zwangerschappen:        2

Aantal kinderen:                       2

Achtergrond:

Inge (30) woont samen met haar vriend en twee kinderen (0,5 en 2,5 jaar oud). Haar zwangerschap verliep zonder complicaties. Ze is thuis bevallen.

 

Korte samenvatting:

Inge is 5,5 maand geleden bevallen van haar tweede kindje. Haar zwangerschap verliep zonder complicaties. De combinatie met de zorg voor haar oudste kindje vond ze soms zwaar. In de laatste weken was er extra controle nodig voor de hartslag van het kindje. Alles bleek goed en Inge kon thuis bevallen zoals ze wilde.

Meer


Uitgebreide samenvatting

Toen Inge en haar vriend besloten dat ze graag een tweede kindje wilden, is Inge gestopt met de pil. Na een half jaar was ze zwanger. De zwangerschap is zonder complicaties verlopen. Wel had ze last van een lage bloeddruk. Dit maakte haar prikkelbaar en gaf haar hoofdpijn. Ook was Inge, zeker in het begin, heel erg moe. Door deze klachten is Inge, in overleg met de bedrijfsarts, minder gaan werken. Hierdoor zat ze lekkerder in haar vel. Door bekkenklachten moest ze het nog wat rustiger aan gaan doen. Daarnaast merkte ze dat de hormonen haar beïnvloedden tijdens de zwangerschap. Zo kon ze soms heel erg onaardig zijn tegen haar vriend.

Tijdens haar zwangerschap sloot Inge zich aan bij een groep voor zwangerschapsgym. Ze vond het erg leuk en waardevol om daar met andere vrouwen ervaringen uit te wisselen. Daarnaast was ze via internet in contact gekomen met een groepje vrouwen die in dezelfde fase van de zwangerschap zaten. Met hen had ze veel contact via WhatsApp; dit contact ondersteunde haar. Ook kreeg ze steun van haar schoonfamilie. Zij pasten bijvoorbeeld op op haar oudste kindje. Dit hielp haar om even tijd voor zichzelf te hebben en bij te komen. Inge vond het soms wel moeilijk om deze hulp te vragen of aan te nemen.

Het is Inge opgevallen dat mensen vaak zeggen: geniet van je zwangerschap! Ondanks dat de zwangerschap voor Inge een bijzondere periode was, voelde het niet altijd als rozengeur en maneschijn.
Soms vond ze het niet fijn om zich groot en zwaar te voelen. Maar wanneer ze nu foto’s terugkijkt, vindt ze zo’n zwangere buik toch erg mooi. Er waren echter ook momenten dat ze er genoeg van had. Vooral later in de zwangerschap merkte ze dat ze graag wilde bevallen.

Inge wilde graag thuis bevallen. Het was in de laatste weken even spannend of dat wel zou kunnen. Bij 38 weken waren er namelijk aanwijzingen dat het hartje van de baby een slag oversloeg. Er werd een hartfilmpje (CTG = cardiotocografie) gemaakt. Ook moest ze een paar keer op controle komen bij de gynaecoloog. Met het hartje bleek niks aan de hand te zijn, en Inge kon thuis bevallen.

Ter voorbereiding op haar bevalling had Inge zich goed ingelezen. Op basis van voorbeelden op internet had ze haar eigen bevalplan opgesteld. Inge is acht dagen na de uitgerekende datum gestript door de verloskundige. Die raadde haar aan om een wandeling te maken. Hierdoor zou de bevalling wat meer op gang kunnen komen. Het werkte, want de bevalling begon die avond en verliep snel; de kraamhulp kwam zelfs te laat. Het fijne van thuis bevallen vond Inge dat de thuisomgeving precies bood wat ze nodig had: een rustige en vertrouwde omgeving, een warm bad en ze kon bijvoorbeeld om iets te drinken vragen wanneer ze dorst had. Het warme bad heeft haar heel erg geholpen om te ontspannen totdat ze op bed ging liggen om daar te bevallen.

Met twee kinderen voelt Inge zich nog meer moeder dan met één kind. Ze geniet er volop van. Inge heeft altijd al moeder willen worden en het moederschap is dan ook een groot deel van wie zij is als mens.

Inge adviseert zorgverleners om de tijd te nemen voor de zwangere. Aan andere vrouwen adviseert ze om goed naar je lichaam te luisteren en je goed te laten informeren. Als tip geeft ze om op te schrijven wat je hebt besproken met je verloskundige en wat je de volgende keer nog wilt bespreken.


All ervaringen van Inge