Shamilla

Geslacht:
Woman
Leeftijd:
25 jaar
Diagnose:
Datum interview:
Thursday, January 10, 2019

Korte samenvatting

Tijd na bevalling:                     5 maanden

Aantal zwangerschappen:       1

Aantal kinderen:                      1

Achtergrond:
Shamilla is 25 jaar, heeft een LAT-relatie, en is 5 maanden geleden bevallen van een dochtertje. Ze heeft praktijkonderwijs gevolgd en werkt op dit moment niet.

Korte samenvatting:
Shamilla wilde altijd al jong moeder worden. Zij en haar vriend, met wie ze een LAT-relatie heeft, waren dan ook erg blij toen bleek dat ze zwanger was. Hoewel de zwangerschap lichamelijk goed verliep, had Shamilla het geestelijk zwaar: ze had vaak ruzie met haar vriend en was overbezorgd over de baby. In het ziekenhuis werd Shamilla goed begeleid: de zorgprofessionals namen extra tijd om met Shamilla informatie te bespreken die ze vanwege haar dyslexie zelf niet kon lezen. Vijf maanden geleden beviel Shamilla van een dochtertje.

Meer


Uitgebreide samenvatting

Shamilla wilde altijd al graag jong moeder worden, maar ze was nog niet de juiste partner tegen gekomen. Met haar huidige vriend, met wie ze een LAT-relatie heeft, voelde het goed en samen besloten ze te stoppen met de pil. Na een half jaar was ze zwanger. Haar vriend en haar moeder vermoedden al een tijdje dat Shamilla zwanger was, maar zelf dacht ze dat van niet. Toen ze op aandringen van haar moeder toch een test deed, was ze heel blij dat deze positief was.

Lichamelijk verliep het grootste deel van Shamilla’s zwangerschap goed en zonder complicaties. Omdat ze een gastric bypass heeft, moest ze goed in de gaten houden wat ze wel en niet kon eten. Dat ging echter allemaal prima. Doordat de baby al vroeg indaalde, had Shamilla aan het eind van de zwangerschap meer pijn in haar bekken. Shamilla werd af en toe gek van de pijn waardoor ze nauwelijks de deur uit kon. Dit vond ze vervelend - zeker omdat het in die periode erg mooi weer was.

Geestelijk vond Shamilla de zwangerschap zwaar: ze heeft zich veel zorgen gemaakt over de baby, met name aan het eind van de zwangerschap. Ook had ze vaak ruzie met haar partner. Door de stress die dit met zich meebracht heeft ze niet echt van haar zwangerschap kunnen genieten. Toch waren er ook mooie momenten. Zo kan ze zich het moment dat ze haar baby voor het eerst voelde schoppen nog goed herinneren. Ze moest huilen van geluk. Ook het moment dat ze de twintig weken passeerde en wist dat alles goed was met de baby, vond ze erg mooi.

Vanwege de gastric bypass stond Shamilla onder controle bij de gynaecoloog en verloskundige in het ziekenhuis. Ze vond de zorg in het ziekenhuis erg goed. Met zowel de gynaecoloog als de verloskundige had ze een heel goede klik. De verloskundige voelde zelfs “meer als een tante of een oma dan iemand uit het ziekenhuis”. Omdat Shamilla moeite heeft met lezen, hebben de zorgprofessionals haar informatie gegeven in de vorm van foto’s en folders aan haar voorgelezen en uitgelegd. Shamilla vond het erg fijn dat iedereen zo uitgebreid de tijd voor haar nam.

Shamilla kijkt terug op een fijne bevalling. Omdat ze de baby niet goed voelde bewegen, moest ze naar het ziekenhuis. Met de baby was alles goed en ze bleek 2 cm ontsluiting te hebben. Ze werd naar huis gestuurd om daar verder af te wachten. Al snel kwamen de weeën regelmatig en mocht ze weer naar het ziekenhuis.  Daar is ze binnen vijf uur zonder pijnstilling bevallen van haar dochtertje. Shamilla noemt haar bevalling “een droombevalling”.

Eenmaal thuis met haar dochtertje moest Shamilla wennen. Ze had een fijne kraamhulp, die ervoor zorgde dat Shamilla kon uitrusten. Twee weken nadat de kraamhulp weg was, heeft Shamilla een moeilijke tijd gehad. Haar dochtertje had toen veel last van buikkrampjes, waardoor ze bleef huilen. Shamilla was ten einde raad. Van de huisarts kreeg ze een laxerend drankje, dat gelukkig hielp. Sindsdien is haar dochter vrijwel altijd vrolijk. “Ik mag mijn handen dichtknijpen met zo’n baby’tje”. Shamilla vindt het moederschap zwaar. Hoewel ze een LAT-relatie heeft, staat Shamilla er in de zorg voor haar dochter alleen voor.

Shamilla heeft bewust gekozen voor flesvoeding. Het lijkt haar niks om op openbare plekken te moeten voeden. Op deze keuze heeft ze nog nooit negatieve reacties gehad. Dat ze tijdens haar zwangerschap rookte, viel niet bij iedereen in goede aarde. Zorgprofessionals hebben haar verteld dat dit onverstandig was en ook op straat maakten vreemden weleens opmerkingen. Daar trok Shamilla zich niks van aan: ze maakt haar eigen keuzes.

Shamilla raadt andere zwangere vrouwen aan goed hun rust te nemen en zich lekker te laten verwennen door hun partner of familie. Verder adviseert ze hen te genieten van hun zwangerschap en leuke dingen te doen als de omstandigheden dat toelaten. Zorgverleners raadt ze aan vrouwen te respecteren zoals ze zijn. Verder vindt Shamilla het belangrijk dat zorgverleners dingen van zwangere vrouwen en jonge moeders aannemen, net zoals zwangere vrouwen en jonge moeders advies van zorgverleners moeten aannemen. 


All ervaringen van Shamilla