Het motto van Toon is ‘rustig je toekomst tegemoet lopen’

Wat zou u anderen, wat is uw belangrijkste advies of tip aan andere mantelzorgers die nu of in de toekomst voor een dementerende zullen gaan zorgen.

Ik denk dat, oh, ik denk dat het heel verschillend is hoe de partner eraan toe is, hoe ver dat die dus dementerend is. En in het begin, aan de beginnende mantelzorgers zou ik zeggen ga voor te beginnen, blijf er niet mee lopen. Vertel het rustig, maakt niet uit. Kijk of je dus in je omgeving een hulp kunt krijgen waar je dus je stof aan kwijt kunt, je praat aan kwijt kunt. En laat je niet gek maken, loop gewoon rustig je toekomst tegemoet, en je ziet wel wat er op je pad komt, en dan kun je af en toe een rustpauze inlassen, dat met die rustpauze wil ik dan zeggen dat je dus weer naar zo’n persoon toe gaat waar je dus even bij kunt kletsen, even kunt tanken. En dan kan je weer, dan kun je weer verder. Maar laat je vooral niet gek maken door allerlei toestanden, en bekijk het van dag tot dag, pluk de dag. Dat zou ik zeggen, ik zou nee, ja.

Pluk de dag, dat is uw advies.

Ja.

Eigenlijk.

Eigenlijk wel, ja. Laat je niet, vooral niet gek maken, en dingen van buitenaf opdringen, want dan kom je gewoon van kwaad tot erger. Je moet gewoon je eigen ding doen, je weet wat je kan, ik denk wel dat iedere mens wel weet wat hij kan, wat zijn, zijn mogelijkheden en zijn onmogelijkheden zijn. En daar tussen in moet je een balans vinden.


Meer interviews van Toon (Alles)


Meer over dit onderwerp