De heer De Graef
- Geslacht:
- Man
- Leeftijd:
- 77 jaar
- Diagnose:
- Ziekte van Alzheimer
- Datum interview:
- dinsdag, 29 mei, 2012
Achtergrond:
De heer de Graef is getrouwd en heeft twee volwassen kinderen. Vroeger werkte hij als kastelein en in 1999 is hij met pensioen gegaan.
Korte samenvatting:
In maart 2011 is de ziekte van Alzheimer bij de heer de Graef vastgesteld. Hij vindt het moeilijk en zwaar om alles te onthouden en niets verkeerd te zeggen. De taken die hij altijd in en om het huis uitvoerde, moet hij nu aan zijn vrouw overlaten. Zij is zijn grote steun. Hij wil niet aftakelen tot iemand die niets meer kan. Daarom denkt hij na over euthanasie.
Meer
In maart 2011 is de ziekte van Alzheimer bij de heer de Graef vastgesteld. Volgens hem is de ziekte van Alzheimer niet een ziekte die zich zomaar openbaart. Eerst is er een periode dat je de ziekte 'aan kunt' in je leven. Daarna volgt een periode dat dit niet meer lukt en dan zijn er gelukkig instanties die daarbij helpen. Op dit moment heeft hij goede en slechte dagen. Op slechte dagen heeft hij moeite met onthouden en het vinden van de juiste woorden. Hij vindt het moeilijk en zwaar om alles te onthouden en niets verkeerd te zeggen.
De heer de Graef is erg tevreden met de steun uit zijn omgeving. Met name zijn vrouw is zijn grote steun, maar ook andere mensen staan voor hem klaar als hij bijvoorbeeld ergens naar toe wil. Ondanks deze steun merkt hij wel dat de zelfstandigheid van hem en zijn vrouw is weggevallen. Bijvoorbeeld een ijsje eten in de stad is er niet meer bij, dat doen ze nu thuis.
Ook merkt de heer de Graef dat ze het beide zwaar hebben met de ziekte, maar wel ieder op een andere manier. Dit heeft enerzijds te maken met verschil in persoonlijke verwerking van de ziekte en anderzijds doordat ze verschillende lasten ervaren. Zijn vrouw heeft nu alle taken op zich genomen wat betreft het regelen van financiën, zorg voor hem, het huishouden, et cetera. Volgens de heer Graef doet ze dit geweldig en geeft dat hem rust. De gedachte dat zij als eerste zou overlijden roept dan ook gevoelens van paniek op.
De heer de Graef ging altijd graag vissen en fietsen, maar door de ziekte moest hij deze hobby's opgeven. Oversteken werd bijvoorbeeld te gevaarlijk omdat hij niet meer kon inschatten wanneer dat kon. Nu zoekt hij naar andere activiteiten. De dagopvang is daarvoor de aangewezen gelegenheid. Zij organiseren vele uitjes en activiteiten. Het houdt hem actief en onder de mensen. Dit geeft hem positieve gevoelens en hij ziet er dan ook steeds naar uit om ernaar toe te gaan.
Euthanasie is iets waar de de heer de Graef voor open staat. Het stadium waarin hij gekke dingen gaat doen, vies gaat eten, hard achteruit gaat en ´kierewiet´ wordt wil hij niet meemaken. Dat stadium betekent 'afscheid nemen en in de kist'.
De heer de Graef zijn advies is om actief te blijven en te blijven doen wat je altijd hebt gedaan.