Froukje
- Geslacht:
- Vrouw
- Leeftijd:
- 59 jaar
- Diagnose:
- Diabetes type 2
- Datum interview:
- maandag, 30 december, 2013
Achtergrond:
Froukje is 59 jaar en werkt als opleider in de informatietechnologie en als secretaris in de ondernemingsraad. Ze woont samen met haar vriend en heeft drie kinderen en twee kleinkinderen. Naast haar werk is ze veel aan het breien, gaat ze naar een popkoor en wandelt ze lange afstanden met haar vrienden.
Korte samenvatting:
In 2010 kwam Froukje voor een ander probleem bij de huisarts. Tijdens het controleren van haar bloedwaarden werd per toeval diabetes type 2 ontdekt. Ze is 'het gevecht' met de ziekte aangegaan en is met ondersteuning van een diëtiste op dieet gegaan. Ze is 15 kilo afgevallen en hoefde geen medicijnen meer te gebruiken. Ze heeft haar leven aangepast en probeert het medicijngebruik nu zo lang mogelijk uit te stellen. Een positief gevolg is dat ze slanker is geworden en een beter zelfbeeld heeft gekregen. Froukje wil 100 jaar worden.
Meer
In 2010 kwam Froukje voor een ander probleem bij de huisarts. Tijdens het controleren van haar bloedwaarden werd per toeval diabetes type 2 ontdekt. De diagnose drong in eerste instantie niet tot haar door omdat ze nog erg bezig was met het recente overlijden van haar moeder en alles daar omheen. Dat zag ze ook als oorzaak van haar vermoeidheid en extreme dorst, maar achteraf gezien had ze wel kunnen weten dat de dorst en de vermoeidheid daar niet door kwamen. De oorzaak van de diabetes type 2 ligt volgens Froukje in haar genen, maar ook had ze overgewicht en bewoog ze te weinig.
Froukje heeft eerst veel informatie gezocht over diabetes type 2 en hoe je er mee om kunt gaan. Ze had in eerste instantie geen behoefte aan informatie over mogelijke gevolgen. Ze vertelt dat ze dit opzij schoof en in gevecht ging met de ziekte. Met behulp van een diëtiste is ze op dieet gegaan. De diëtiste stelde een dieet samen dat paste bij de leefstijl van Froukje. Ze eet nog steeds hetzelfde, maar vaker, meer, bewuster en anders. Ze probeert vaker te eten, maar met minder vet en minder koolhydraten. Ze gebruikt het alarm op haar telefoon om maaltijden niet te vergeten. Eens per week trakteert ze zichzelf op iets lekkers, zoals een biertje na een lange wandeling. Daarmee wordt iets lekkers ook bijzonder en kan ze er meer van genieten. Soms maakt ze ook weleens 'gebruik' van te lage bloedsuikerwaarden. Tijdens een fietstocht eet ze bijvoorbeeld een sorbet om haar bloedsuikerwaarden weer te verhogen.
Froukje begon in eerste instantie met drie pillen per dag, maar omdat ze na een jaar 15 kilo is afgevallen, hoefde ze geen medicijnen meer te gebruiken. Met het dieet kan ze haar bloedsuikers onder controle houden en gebruikt ze alleen metformine als haar suikerwaarden omhoog schieten, bijvoorbeeld in tijden van stress. Ze probeert rond een waarde van zes te zitten. Daarom meet ze haar suikerwaarden regelmatig en houdt ze haar gewicht in de gaten. Dit om het medicijngebruik zo lang mogelijk uit te stellen. Ze wil gezond 100 jaar worden en hoopt ze dat ze niet blind wordt of de ziekte van Alzheimer krijgt, net als haar moeder.
Froukje vertelt dat diabetes type 2 ook positieve gevolgen heeft. Ze is beter voor zichzelf gaan zorgen, waardoor ze is afgevallen. Ze denkt dat het voor iedereen beter is om slanker te zijn. Ten eerste gaan bewegingen gemakkelijker, zoals de veters van je schoenen strikken. Daarnaast krijg je een positiever zelfbeeld, mensen geven je complimenten en je hoeft niet meer naar winkels met grote maten. Froukje heeft niet veel last van de diabetes type 2 en dat wil ze ook niet. Daarom probeert ze haar hele leven er op aan te passen. Ze houdt zich aan het dieet, ze wandelt veel buiten en ze drinkt twee liter per dag.
Het enige lastige aan de ziekte vindt Froukje het rekening houden met het eten en het bewegen. Ze moet altijd rekening houden met haar dieetvoorschriften. Ze moet op vaste tijden eten en als ze ergens heen gaat moet ze eten meenemen. Een andere vervelende bijkomstigheid zijn de kosten die ermee gepaard gaan - de teststrips en naalden worden niet vergoed. Froukje vindt dat zij haar hele leven aan de diabetes aanpast en eerder een financiële aanmoediging nodig heeft dan een straf in de vorm van hogere kosten.
Ze merkt dat haar omgeving het er soms moeilijk mee heeft, zoals haar collega's op het werk. Eén van haar collega's heeft ook diabetes en gaat er anders mee om en eet veel meer dan Froukje. De andere collega's vinden dit vreemd en denken dat ze niets mag eten. Froukje legt dan uit dat ze een heleboel mag eten, maar niet in één keer. Ze merkt dat haar collega's haar uitleg en omgang met diabetes type 2 steeds meer gaan waarderen.
Diabetes type 2 zit in de familie van Froukje. Sinds haar broer het ook heeft, zijn andere familieleden zich ervan bewust dat ze in een risicogroep zitten. Haar dochter en haar zus proberen bewust te leven om diabetes te voorkomen. Ze vindt dat haar omgeving goed met diabetes type 2 omgaat. Ze praten er open over en er wordt altijd rekening gehouden met Froukje haar eetgewoonten.
Froukje adviseert lotgenoten om ertegen te vechten en er altijd wat aan te doen - vooral als je weet dat het in je familie zit. Froukje voelt zich veel beter doordat ze is afgevallen. De diabetes was bij haar de stok achter de deur, maar ze vindt dat mensen het waard zijn om hier eerder mee te beginnen. Probeer voor de diagnose al je leefstijl aan te passen en weet wat je eet.