Mevrouw Boulaghbage
- Geslacht:
- Vrouw
- Leeftijd:
- 46 jaar
- Mantelzorger van:
- Ouder
- Diagnose:
- Ziekte van Alzheimer
- Datum interview:
- woensdag, 17 oktober, 2012
Achtergrond:
Mevrouw Boulaghbage is 46 jaar, van Marokkaanse afkomst, getrouwd en heeft twee kinderen; een zoon en een dochter. Zij houdt zich actief bezig met de door haarzelf opgerichte stichting onder de naam Al-Amal, die zich inzet om de participatie en welzijn van vrouwen en hun kinderen en jongeren in de Nederlandse samenleving te verbeteren. Daarnaast werkt zij bij het ROC en bij een welzijnsorganisatie. Naast haar werkzaamheden draagt zij gedeeltelijk de zorg voor haar schoonvader die de ziekte van Alzheimer heeft.
Korte samenvatting:
Mevrouw Boulaghbage en haar gezin werden heel plotseling geconfronteerd met het feit dat er wel eens iets aan de hand kon zijn met haar schoonvader, toen op een dag de politie bij hen aanbelde. De politie vertelde haar dat haar schoonvader zeker naar de huisarts moest. Zodoende, maakte zij een afspraak bij de huisarts en werden zij doorverwezen. Na onderzoek bleek dat haar schoonvader verschijnselen vertoonde van dementie. Nadat mevrouw Boulaghbage informatie over de ziekte van Alzheimer had gevonden, heeft zij geaccepteerd dat haar schoonvader de rest van zijn leven afhankelijk zou worden van haar hulp.
Meer
In 2005 werden mevrouw Boulaghbage en haar gezin heel plotseling geconfronteerd met het feit dat er wel eens iets aan de hand kon zijn met haar schoonvader, toen op een dag de politie bij hen aanbelde. Haar schoonvader had zonder te betalen koekjes meegenomen uit de winkel. De politie merkte dat haar schoonvader zich vreemd gedroeg, omdat hij geen antwoord kon geven op de vragen die zij stelden en gaven dit aan bij mevrouw Boulaghbage. Zij is vervolgens met haar schoonvader naar de huisarts gegaan die hen doorverwees naar de geriater. Deze stelde op 74-jarige leeftijd de ziekte van Alzheimer vast.
De geriater adviseerde om haar schoonvader niet meer alleen te laten. In eerste instantie kwam de schoonvader van mevrouw Boulaghbage elke dag twee uur bij haar en haar gezin. Haar schoonvader raakte echter in de war van het steeds wisselen van huis. Sindsdien gaan mevrouw Boulaghbage of haar man elke dag bij hem op bezoek. Mevrouw Boulaghbage doet de administratie voor haar schoonvader en onderhoudt het contact met de artsen. Daarnaast geeft zij haar schoonmoeder informatie over het verloop van de ziekte. Zij heeft die kennis, omdat zij als vrijwilliger geïnteresseerden informeert over Alzheimer. Mevrouw Boulaghbage deelt de zorg voor haar schoonvader met haar man. Door deze taakverdeling is de zorg langer vol te houden dan wanneer je het allemaal alleen zou moeten doen.
In het begin hadden mevrouw Boulaghbage en haar man moeite om de ziekte van hun (schoon)vader te accepteren. Haar schoonvader stond in de Marokkaanse gemeenschap bekend om zijn eer en wijsheid en nu pikte deze man spullen uit de winkel. Mevrouw Boulaghbage en haar man schaamden zich voor dit gedrag omdat zij het erg vonden dat de gemeenschap nu over hen zou praten. Nu is dat schaamtegevoel verdwenen en vindt mevrouw Boulaghbage het leuk om tijd met haar schoonvader door te brengen en samen met hem te lachen.
Mevrouw Boulaghbage wist in eerste instantie niet wat de ziekte van Alzheimer in hield en heeft daarom informatie daarover opgezocht. Na het lezen van deze informatie besefte mevrouw Boulaghbage dat het vreemde gedrag van haar schoonvader hier aan toe te schrijven was. Destijds kon ze dat echter niet plaatsen. Nog steeds heeft mevrouw Boulaghbage behoefte aan nieuwe informatie over bijvoorbeeld praktische hulp en hoe zij alles het beste voor haar schoonvader kan regelen. Ook zou zij graag in contact komen met lotgenoten om kennis en adviezen te delen. Mevrouw Boulaghbage adviseert andere mantelzorgers dan ook om vooral vragen te durven stellen aan artsen. Het verkrijgen van informatie maakt het makkelijker om de ziekte van Alzheimer te accepteren.