Saskia
- Geslacht:
- Vrouw
- Leeftijd:
- 29 jaar
- Datum interview:
- donderdag, 18 oktober, 2018
Tijd na bevalling: 4,5 maand
Aantal zwangerschappen: 2
Aantal kinderen: 3
Achtergrond:
Saskia (29) is lerares en woont samen met haar man en drie dochters. Tijdens de zwangerschap van de oudste heeft ze lymfeklierkanker gekregen. Vier maanden geleden is ze bevallen van een tweeling.
Korte samenvatting:
Saskia is 4,5 maand geleden bevallen van een tweeling. Tijdens haar eerste zwangerschap kreeg ze lymfeklierkanker. Tot de 20-weken echo vond Saskia de zwangerschap spannend – mede vanwege haar ziektegeschiedenis. Het eerste kindje werd “normaal” geboren, het tweede kindje is via een stuitbevalling geboren. Saskia kijkt positief terug op haar zwangerschap en bevalling en vond het bijzonder om twee kindjes in haar buik te voelen bewegen.
Meer
Uitgebreide samenvatting
Tijdens haar eerste zwangerschap kreeg Saskia lymfeklierkanker. Daarom durfde Saskia een tijdlang niet aan een tweede kindje te beginnen. Bovendien was het de vraag of ze überhaupt opnieuw zwanger kon worden. Toen hun dochter twee jaar was, hebben Saskia en haar man na overleg met de hematoloog besloten om te kijken of het zou lukken. Tot hun grote verbazing was Saskia meteen zwanger. Dat was een schok - ook voor hun ouders, aan wie ze het nieuws direct vertelden.
Op de echo zagen ze niet één, maar twee “friemeltjes” bewegen. Saskia bleek zwanger van een tweeling; ook dat was even schrikken. Toch voelde het direct goed en waren Saskia en haar man erg blij. Vanwege haar ziektegeschiedenis en haar voorkennis heeft Saskia de eerste periode van haar zwangerschap als spannend ervaren. Ze had gehoord dat een tweelingenzwangerschap risico’s met zich meebrengt en was bang om één van de kindjes te verliezen omdat het niet sterk genoeg zou blijken. Toen bij de 20-wekenecho alles goed bleek, kreeg Saskia het geruststellende gevoel van oke, we krijgen twee kindjes".
Saskia kijkt positief terug op haar tweelingzwangerschap en -bevalling. Ze vond het heel bijzonder om twee mensjes in haar buik te voelen bewegen. Ze voelde duidelijk dat de twee kindjes zich verschillend gedroegen. Het ene kindje was een ‘drukker’, het andere een ‘draaier’. Met wat aanpassingen in haar baan als lerares heeft Saskia tot de 31e week van haar zwangerschap kunnen werken. Naarmate de zwangerschap vorderde werd haar buik behoorlijk dik, wat tillen zwaar en lastig maakte en ervoor zorgde dat ze minder goed sliep. Ze vindt het erg fijn dat ze haar zwangerschap kon afronden zonder weer ziek te worden.
Saskia had geen geboorteplan opgesteld, maar hoopte wel dat haar man de navelstreng zou kunnen doorknippen en dat zij zelf één van de baby’s kon aanpakken. In de 37e week bleek de hoeveelheid vruchtwater af te nemen, waarna Saskia een week later werd ingeleid. De geboorte van de eerste baby, die met het hoofdje naar beneden lag, verliep voorspoedig. Saskia kon haar aanpakken en haar man mocht de navelstreng doorknippen. De tweede baby bleek in een stuit te liggen. Saskia heeft haar ogen dichtgedaan en zich volledig over te geven aan het medische team. Zij hebben de baby naar beneden gedrukt totdat ze een voetje te pakken kregen, waardoor ze haar eruit konden trekken. Dit heeft Saskia als druk en heftig ervaren, maar ze is blij dat haar een keizersnede bespaard is gebleven.
Saskia vond het heel bijzonder om met z’n vijven naar huis te gaan - opeens waren ze een groot gezin. Omdat Saskia niet te veel drukte wilde in de kraamperiode, hebben ze het kraambezoek bewust gespreid.
Het viel Saskia op dat er weinig Nederlandstalige informatie beschikbaar is over tweelingenzwangerschappen, helemaal als het gaat om twee-eiige tweelingen. Ook over stuitbevallingen kon ze weinig informatie vinden. Wel vond ze Engelstalige informatie en heeft ze praktische tips gevonden op een besloten Facebookgroep voor tweelingouders, bijvoorbeeld over autostoeltjes en kinderwagens.
Saskia adviseert zwangere vrouwen vooral al hun vragen te stellen en het aan te geven als ze het ergens niet mee eens zijn of ergens twijfels over hebben. Professionals zou ze aanraden “verder te kijken dan alleen de ontwikkeling van de baby in de buik - er zit ook een vrouw omheen”.