School, studie en werk

In dit thema wordt de impact van menstruatie(klachten) op school, studie en werk besproken. Vrouwen+ vertellen wat voor invloed hun menstruatie heeft. Sommigen melden zich ziek; anderen werken door. Ook vertellen ze welke aanpassingen ze doen op school, studie of werk. Er zijn ook vrouwen+ die geen impact op hun school, studie of werk ervaren.

Impact op school en studie

Sommige vrouwen+ vertellen dat hun menstruatie invloed heeft op hun schoolwerk of studie. Dit komt bijvoorbeeld doordat ze minder energie hebben en minder goed kunnen concentreren. Maar ook pijnklachten en (de angst voor) doorlekken spelen een rol. Lina loopt hierdoor vaak achter met huiswerk. Cemile vindt haar stage zwaar, omdat ze veel last heeft van buikpijn. Beau studeert en voelt zich vooral minder productief als ze ongesteld is. Sommige vrouwen+ gaan niet naar school of studie vanwege klachten. Bij Lina op school wordt menstruatie als een minder goede reden voor absentie gezien.

Impact op werk

Ook op werk hebben vrouwen+ last van hun menstruatie. Sommigen kunnen door pijnklachten moeilijk staan of lopen, wat hun werk belemmert. Leen is tijdens haar menstruatie op haar werk snel overprikkeld. Cintha is een keer flauwgevallen op het werk. En Sanne kan vanwege haar hevige buikpijn aanvallen niet autorijden, terwijl ze dit voor haar werk veel moet doen. Christina heeft een vorige baan opgezegd vanwege haar menstruatieklachten.

Veel collega’s reageren begripvol. Astrid’s collega’s zeggen dat ze maar rustig aan moet doen. Angela’s collega’s bevestigen dat ze haar klachten niet normaal vinden. Marita heeft wel eens opmerkingen gehad toen ze een opdracht af zei. Haar buikklachten werden niet serieus genomen.

Doorwerken of ziekmelden?

Sommige vrouwen+ vertellen dat ze blijven doorwerken terwijl ze last hebben van hun menstruatie. Een aantal vrouwen+ benoemt dat zij een manier hebben gevonden om om te gaan met hun menstruatie, zoals pijnstillers, of extra kleding. Anderen vertellen dat ze uit gewoonte naar werk gaan, of de afleiding fijn vinden.

Verschillende vrouwen+ vertellen dat zij zich ziekmelden of gaan eerder naar huis vanwege hun menstruatie(klachten) zoals migraine, doorlekken, buikpijn of vermoeidheid. Bij het ziekmelden vertellen sommige vrouwen+ dat ze zich ziekmelden vanwege hun menstruatie. Angela vertelt dat het fijn is om open te zijn over haar menstruatieklachten. Ze kreeg hierdoor begrip van haar werkgever en de tijd om te herstellen na een operatie. Cynthia is alleen open naar haar directe collega’s. Anderen, zoals Lisanne en Lina, benoemen niet dat menstruatie(klachten) de reden voor ziekmelding is.

Vrouwen+ die werken als zelfstandig ondernemer benoemen dat zij flexibel zijn en daardoor kunnen werken wanneer dat hen uitkomt. Ze kunnen daardoor ook rustig aan te doen als ze last hebben van hun menstruatie. Als nadeel benoemen zij dat hun werk soms onder de menstruatie(klachten) lijdt. Het is soms lastig om opdrachten af te zeggen. Daarnaast kan dit ook direct financiële gevolgen hebben. Linda (A) geeft aan dat zij daarom liever in loondienst werkt; dit geeft meer rust.

Aanpassingen op school, studie of werk

Veel vrouwen+ vertellen over aanpassingen in hun werk of op school. Dit zijn soms praktische aanpassingen zoals een pijnstiller nemen, kruik mee naar werk, vaak naar de wc, en werken op een plastic stoel in plaats van stof. Andere aanpassingen zijn minder werk doen, geen staand werk meer doen en meer thuiswerken tijdens de menstruatie. De coronapandemie was voor verschillende vrouwen+ fijn, omdat thuiswerken toen de norm was.

Verder zijn er ook bepaalde taken die vrouwen+ vermijden tijdens hun menstruatie. Linda (B) neemt niet deel aan drukke vergaderingen. En Christina neemt geen moeilijke beslissingen, doet geen belastingaangifte en plant geen werkafspraken als ze ongesteld is. Het liefst zou Christina willen dat er een ‘menstruatiedag’ is die je kan opnemen, als dat nodig is.

Ervaringen met

Dementie Diabetes type 2 Nierziekte Zwangerschap en geboorte Mantelzorg en werk Post-COVID-syndroom Menstruatie­verhalen Psychose­gevoeligheid

Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren

Klik op "ik ga akkoord" om cookies toe te staan.