Advies aan omgeving

De vrouwen+ die we hebben gesproken, hebben een aantal adviezen aan hun omgeving, zoals partners, collega’s en vrienden. De adviezen zijn: praat over menstruatie, toon begrip en bied hulp.

Neem het serieus en toon begrip

Meerdere geïnterviewden geven aan dat ze graag serieus genomen willen worden door hun omgeving. Ze vinden dat de omgeving de klachten niet moet onderschatten, en niet moet denken dat het wel meevalt of dat iemand zich aanstelt. Beau vindt het belangrijk dat ook werkgevers hun werknemers serieus te nemen. Vrouwen+ vinden het daarom belangrijk om over hun menstruatie te praten met hun omgeving. Roosmarijn vindt het belangrijk om menstruatie als een normaal gespreksonderwerp te zien. Het gesprek over menstruatie kan helpen voor meer begrip voor menstruatie en bijbehorende klachten.

Ze adviseren de omgeving om begrip te tonen. Ga het gesprek aan en biedt ruimte voor het gesprek, hoor het verhaal aan, biedt een luisterend oor en stel vragen. Het is belangrijk om empathisch te zijn en om de ander proberen te begrijpen. Begrip kun je tonen door er voor iemand te zijn, lief te zijn en rekening te houden met de ander. Volgens Christina kan het helpen om informatie over menstruatie op te zoeken; zo kan je je naaste beter begrijpen. Tot slot was het advies aan de omgeving om bozige of prikkelbare opmerkingen tijdens de menstruatie niet persoonlijk te nemen en er niet op te reageren.

Daarnaast geven geïnterviewden aan dat ze het fijn vinden om contact te blijven houden - ook als iemand veel  klachten heeft rondom de menstruatie. Angela adviseert bijvoorbeeld om iemand altijd te blijven uitnodigen, ook als diegene vaak afzegt. 

Bied hulp

Een veelvoorkomend advies aan de omgeving is om hulp aan te bieden. Het is daarin belangrijk om te vragen waar degene met menstruatieklachten op het moment dat de klachten er zijn behoefte aan heeft. Je kan bijvoorbeeld iemand proberen te ontlasten, door bijvoorbeeld een kopje thee of een kruik te maken, of taken over te nemen zowel thuis als op het werk. Roosmarijn gaf aan dat haar man haar lievelingsplaylist aanzet en  hun dochter even mee neemt naar de speeltuin, zodat ze even  rust heeft.

Hulp bieden kan ook door iemand met menstruatieklachten aan te sporen om naar de huisarts te gaan. “Een duwtje in de rug kan heel fijn zijn”, vindt Lisanne. Thomas geeft aan dat het ook fijn kan zijn als iemand mee gaat naar de zorgverlener.

Ervaringen met

Dementie Diabetes type 2 Nierziekte Zwangerschap en geboorte Mantelzorg en werk Post-COVID-syndroom Menstruatie­verhalen Psychose­gevoeligheid

Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren

Klik op "ik ga akkoord" om cookies toe te staan.