Advies aan vrouwen+
De vrouwen+ die we hebben gesproken, hebben adviezen gegeven voor het omgaan met je menstruatie. Er zijn verschillende manieren om met je menstruatie om te gaan. Sommige adviezen zijn algemeen, andere juist voor als je last hebt van je menstruatie of voor een specifieke aandoening. Advies aan naasten en de omgeving worden hier beschreven. En adviezen voor zorgverleners worden beschreven in het thema ‘Advies aan zorgverleners’.
Meerdere vrouwen+ geven aan dat het belangrijk is om informatie te zoeken over je cyclus, door bijvoorbeeld boeken te lezen, podcasts te luisteren of betrouwbare websites te bekijken. Een aantal deelnemers geeft als tip om je cyclus bij te houden, bijvoorbeeld met behulp van een app. Dit helpt om inzicht in je cyclus te krijgen. Het is goed om wel te letten op de risico's, zoals privacy, van het gebruik van apps.
Zo vindt Thomas het belangrijk om te weten wat normaal is binnen je eigen cyclus. Angela raadt aan om informatie te zoeken over klachten die je hebt. Dan kan je je klachten vergelijken met de informatie. Dit helpt om te bepalen of je klachten normaal zijn.
Veel geïnterviewden adviseren om over je menstruatie en klachten te praten met anderen. Bijvoorbeeld met je moeder, met vriendinnen en met je partner. Linda (B) en Beau geven aan dat erover praten kan helpen om er achter te komen wat normaal en niet normaal is. Daarnaast kan je ook leren van de verhalen van anderen, zegt Sanne. Astrid geeft aan wel dat het belangrijk is om je “niet gek te laten maken door anderen”. Het is ook belangrijk om met je kinderen te praten over je menstruatie en je klachten. Zowel met dochters als met zonen. Zo krijgen zij informatie en weten zij ook wanneer jij als moeder er last van hebt. Tot slot raadt een aantal deelnemers aan om je omgeving om hulp te vragen als dat nodig is, en om duidelijk je grenzen aan te geven.
Veel vrouwen adviseren om aan de bel te trekken en tijdig hulp te zoeken als je last hebt van je menstruatie. Evi benoemt dat het ook fijn kan zijn om zeker te weten dat er niks aan de hand is. Dominique zegt dat het belangrijk is om op zoek te gaan naar de oorzaak van je klachten en niet te denken ‘het komt wel goed’. Er zijn namelijk behandelingen die je klachten kunnen verminderen.
Meerdere deelnemers benadrukken het belang van je niet te laten wegsturen bij een arts. Ze adviseren om een doorverwijzing naar de gynaecoloog of om een second opinion te vragen als je je niet serieus genomen voelt. Christina geeft aan dat het belangrijk is om al je vragen te stellen aan de arts. Daarnaast raadt ze aan om meer uitleg of herhaling te vragen als iets onduidelijk is. Het is ook belangrijk om bij een arts je klachten en angsten open te bespreken. Een aantal deelnemers raadt ook specifieke zorg aan, zoals een psycholoog.
Een advies wat veel terugkomt is om te luisteren naar je lichaam en je gevoel en voor jezelf te zorgen. Wees niet te streng, maar juist lief voor jezelf. Ongesteld zijn is iets natuurlijks volgens geïnterviewden. Het is niet jouw schuld dat je daar last van hebt. Meerdere geïnterviewden benoemen ook dat het niet nodig is om je te schamen voor je klachten. Je bent niet de enige. Leen gaf als tip om te onthouden dat het tijdelijk is. Als je veel last hebt van je menstruatie, adviseren meerdere geïnterviewden om rust te houden en niet te vechten tegen de pijn. Kijk bijvoorbeeld of je vrij kan nemen en de zorg voor bijvoorbeeld een gezin uit handen kan geven. Geef jezelf de ruimte om last te hebben.
Tot slot hebben geïnterviewden ook enkele praktische tips. Zo raadt Anisleidy aan om een menstruatie cup te gebruiken, omdat het een bepaalde vrijheid geeft; terwijl Jennifer aanraadt om tampons te gebruiken. Verschillende geïnterviewden adviseren om thee te drinken bij buikpijn, anderen raden een kruik of paracetamol aan. Leen adviseert om te schrijven als je mentale klachten hebt door je menstruatie. Ook raadt ze aan om naar buiten te gaan en contact te zoeken met mensen om je heen, ook als je daar niet altijd behoefte aan hebt.