Klaas
- Geslacht:
- Man
- Leeftijd:
- 37 jaar
- Datum interview:
- vrijdag, 15 april, 2022
Achtergrond:
Klaas is 37 jaar, woont samen met zijn vrouw en drie kinderen van vijf, zeven en negen jaar oud. Hij werkt als accountmanager en is deels ziekgemeld.
Korte samenvatting:
Klaas kreeg in november 2020 COVID-19. Hij was hier anderhalve week ziek van, hij had in het begin vooral klachten zoals verkoudheid en koorts. Daarna bleef hij druk op de borst ervaren, en had hij veel spierpijn in zijn benen en rug en last van vermoeidheid. Op het moment van het interview is Klaas 18 maanden verder en lichamelijk voelt hij zich nog niet veel beter. Hij kijkt ernaar uit dat er uit onderzoek meer kennis komt over het Post COVID Syndroom.
Meer
Klaas kreeg in november 2020 COVID-19. Hij was hier anderhalve week ziek van, hij had vooral klachten zoals verkoudheid en koorts. Daarna bleef hij druk op de borst ervaren, en had hij veel spierpijn in zijn benen en rug. Op het moment van het interview is Klaas 18 maanden verder en lichamelijk voelt hij zich nog niet veel beter. Zijn twee hoofdklachten zijn vermoeidheid en de pijn in zijn benen. Daarnaast ervaart hij op en af ook klachten zoals hoofdpijn, spierpijn in zijn rug en een algemeen gevoel van malaise.
Twee á drie maanden na zijn besmetting kwam Klaas via de huisarts bij een fysiotherapeut onder behandeling. Hier kreeg hij ook het besef dat zijn klachten veroorzaakt werden door Post-COVID . Klaas heeft twee keer een half jaar een traject gedaan bij de fysiotherapeut. Ook is hij bij een ergotherapeut, longarts, cardioloog, sportarts en diëtist geweest. Bij de longarts en de cardioloog kwam er niets uit, maar bij de sportarts werd vastgesteld dat zijn conditie erg slecht was. Met de uitkomst van een inspanningstest bij de sportarts, is een behandeling bij de fysiotherapeut voorgesteld wat Klaas vervolgens heeft gevolgd. Op het moment van het interview is hij niet meer onder behandeling.
Lichamelijk is Klaas niet beter geworden van de behandeling die hij gehad heeft, vertelt hij. Hij voelde zich wel serieus genomen en dat heeft hem wel geholpen om zijn klachten te accepteren. Het hielp hem om er met iemand over te praten en daardoor het gevoel te krijgen er niet alleen voor te staan. Ook heeft het hem veel geholpen dat er bij de sportarts uit de inspanningstest een duidelijk resultaat uit kwam. Toch is het lastig om te ervaren dat er lichamelijk geen vooruitgang in zit. Bij een inspanningstest kortgeleden kwam er bijvoorbeeld hetzelfde resultaat uit als een jaar geleden. Bovendien merkt Klaas dat hij nog steeds snel kortademig is, dat de energie snel op is en dat hij veel pijn heeft aan zijn benen. “Ik zeg weleens tegen m’n vrouw ‘heb je even twee nieuwe benen voor me?’ Of, ‘kan ik ze niet even afschroeven’, om het even niet te voelen.”
Klaas beseft zich nu dat het nog gewoon een kwestie van afwachten is. “Het is gewoon kijken van wat gaat de toekomst brengen en wat kan ik in de toekomst nog?”. En ook afwachten tot er meer onderzoeken gedaan worden en er meer kennis is over de beste opties voor herstel bij Post-COVID . Hij heeft wel berusting gekregen in dat het nu even is zoals het is, vertelt Klaas. “Als je zo ’s morgens wakker wordt dan heb je ’t daar die dag mee te doen, of je wil of niet, ja. Dus dat is ook wel een bepaalde berusting die ik dan heb van ja accepteer het maar zoals het nu is.” Hij probeert elke dag in beweging te blijven door korte stukjes te wandelen en de duur daarvan langzaam wat op te bouwen. Daarnaast is hij voor een deel ziekgemeld, maar kan hij verder zijn werk nog grotendeels blijven doen door thuis te werken, wat hij 25 uur in de week doet.
Voor andere mensen met Post-COVID heeft Klaas het advies om in beweging te blijven. “Je bouwt misschien niets op aan conditie, maar je bent er wel even uit, je ziet mensen. Dat is ook mentaal goed.” En hij adviseert om direct aan de bel te trekken als je klachten ervaart. Voor de zorg is zijn advies om meer onderzoek te doen naar Post-COVID en dat er meer een centrale begeleiding moet komen voor patiënten. Dat er één iemand is die jou begeleid en korte lijntjes houdt met de betrokken behandelaren.