Henk
- Geslacht:
- Man
- Leeftijd:
- 69 jaar
- Datum interview:
- dinsdag, 11 juli, 2023
Achtergrond:
Henk is 69 en woont op zichzelf in een kleine stad. Hij heeft twee psychotische ervaringen gehad. Hij is net gestopt met zijn werk en dag besteding bij een GGZ-organisatie en was lid van de cliëntenraad. Hij houdt van kunst en cultuur en wil een kunstproject gaan starten.
Korte samenvatting:
Op zijn 53ste kan Henk bepaalde denkbeelden niet kwijtraken, hij mag niet meer thuis zijn van zichzelf en hij zwerft rond. Met hulp van de wijkagent wordt hij elf weken opgenomen en daarna ambulant begeleidt. Op gegeven moment gaat het met medicatie beter als Henk twee jaar later een terug val heeft. Hij is in de war en heeft waanideeën. Een opname van zes weken volgt. Na de opname volgt dagbehandeling. Met medicatie lukt het om weer zelfstandig te functioneren en de draad weer op te pakken. Hij zorgt ervoor dat hij werk en dagbesteding heeft, waar hij vier dagdelen per week naar toe gaat bij een GGZ-organisatie. Henk is creatief bezig met tekenen en kleuren waar hij zich beter door voelt en heeft baat bij zijn medicatie. Henk is net gestopt met zijn werkzaamheden. Hij wil graag een kunstproject gaan opzetten.
Meer
Henk woont sinds 1982 zelfstandig in een fijne kleine woning. Hij is actief in de wijk en zit op een goede plek.
Terugkijkend heeft Henk op z’n 28ste voor het eerst ervaringen die achteraf als verwant aan psychotische ervaringen geduid zouden kunnen. Het werd toen overwerkt benoemd waarvoor Henk medicatie ontvangt. Henk ontvangt ook hulp maar dat sluit niet echt aan en op gegeven moment gaat het beter. Op zijn 53ste kan Henk bepaalde denkbeelden niet kwijtraken, hij mag niet meer thuis zijn van zichzelf en hij zwerft rond. Een buurtbewoner is te hulp geschoten en via de wijkagent beland Henk bij de GGZ. Hij wordt elf weken opgenomen en wordt daarna ambulant begeleidt. Op gegeven moment gaat het met medicatie beter als Henk twee jaar later een terug val heeft. Hij is in de war en heeft waanideeën. Een opname van zes weken volgt. Omdat er een wachtlijst is helpt zijn zus hem het weekend voor de opname door. Na de opname volgt dagbehandeling. Met medicatie lukt het om weer zelfstandig te functioneren en de draad weer op te pakken. Henk heeft veel baat gehad van mindfullness, buitenlucht, ontspanningsoefeningen en cognitieve therapie. Hij zorgt ervoor dat hij werk en dagbesteding heeft, waar hij vier dagdelen per week naar toe gaat bij een GGZ-organisatie.
“Dan merk ik ook direct heb ik werk en dagbesteding gezocht, omdat ik zelf ervaren van het is goed om te werken, dag besteding te hebben binnen de GGZ”
Henk is ook lid van de deelnemerscommissie en de cliëntenraad. Ook heeft hij een signaleringsplan geschreven dat wanneer hij zich onrustig voelt hij rust neemt door bijvoorbeeld muziek op te zetten. Henk is creatief bezig met tekenen en kleuren waar hij zich ook beter door voelde. Een advies van Henk is om een positieve agenda bij te houden, zodat als het minder gaat je terug kan lezen wat er goed gegaan is. Op een gegeven moment raakt Henk in de financiële problemen. Hij zoekt hier hulp voor en met bewind voering heeft Henk dit goed kunnen aanpakken. Henk is nu schuldenvrij en net gestopt met zijn werkzaamheden bij de cliëntenraad. Henk blijft trouw zijn medicatie volhouden, hij ervaart hier geen nadelige gevolgen van. Hij wil graag een kunstproject gaan opzetten met vrienden.
“Nou dat, dat spreekt mij ook wel aan, dat positieve, dat weer uitgaat van het beter worden. Dat moet niet zijn dat ik volledig genezen ben, maar dat ik toch weer dusdanig functioneer dat ik zelfstandig thuis kan werken, opstaan, wonen, leren leven en groeien, dat ik op dat oppak en dat ik, ja, geen uitstelgedrag vertoon, dingen oppakken wanneer dat, wanneer dat nodig is.”