Dagopvang

De meeste geïnterviewden gaan één of meer dagen per week naar een vorm van dagbesteding. De meesten noemen dit dagopvang, anderen noemen het de ontmoeting, soos, memorygroep, kopgroep of zorgboerderij. In dit thema kunt u lezen hoe zij de stap naar dagopvang hebben ervaren. Men is er vaak positief over. Sommige geïnterviewden benoemen ook negatieve ervaringen met dagopvang.

De stap naar dagopvang

Het is niet gemakkelijk om de stap naar dagopvang te zetten. Geïnterviewden die zich dit moment herinnerden, vertelden dat ze er met tegenzin heen gingen. Ze dachten bij dagopvang aan zieke mensen en wisten niet wat ze daar te zoeken hadden. "Zijn jullie gek? Ik ben toch niet dement? Dat doe ik niet!", was de reactie van mevrouw de Does. Hoewel de gedachte aan dagopvang niet fijn was, wilden sommigen er juist naar toe. Een belangrijke reden hiervoor was de vrijheid die ze hun partner daarmee gaven. Lini koos bewust voor een locatie in een vreemde omgeving, zodat ze geen bekende, maar juist nieuwe mensen tegenkwam. De nieuwe omgeving voelde de eerste paar keer onwennig, maar na verloop van tijd werd het een vertrouwde omgeving.

Het fijne van dagopvang

De meeste geïnterviewden zijn erg positief over dagopvang. Ze gaan er één of meermalen per week naar toe. De sfeer wordt omschreven als gemoedelijk en prettig. Dit is erg belangrijk, omdat men hierdoor het gevoel krijgt zichzelf te kunnen zijn. Dagopvang is voor veel mensen de plek waar men rust vindt. Je kunt je verhaal kwijt, krijgt aandacht, de begeleiding staat altijd klaar en houdt je in de gaten. Nelly weet dat als het slechter met haar gaat, de mensen van de dagopvang ervoor zullen zorgen dat alles goed wordt geregeld.

Het lotgenotencontact op de dagopvang geeft steun en ontspanning. Je bent er samen met mensen die dezelfde ziekte hebben: mensen met wie je kunt praten over de impact van dementie. Enkele geïnterviewden vertellen dat dit hen helpt een weg te vinden in het omgaan met de gevolgen van de ziekte.

Sommige mensen vertellen dat het goed voelt om met lotgenoten te kunnen lachen om de ongemakken die iedereen zo nu en dan overkomen. Ook hebben mensen het gevoel van betekenis te kunnen zijn door hulp te bieden aan lotgenoten of begeleiding. Mensen zien soms dat ze 'beter zijn' dan anderen, en dat geeft hen een goed gevoel (zie ook thema: het leven is de moeite waard). Mevrouw van der Linden ziet dat ze niet de slechtste is en dat motiveert haar om te vechten tegen de ziekte.

Een aantal geïnterviewden ervaart een gevoel van vrijheid op de dagopvang. De één vindt het fijn om een wandeling te maken, de ander geniet van zijn moestuin. Men is ook erg positief over de activiteiten die de verschillende dagopvangcentra organiseren. Hierdoor blijft men bezig en wordt het contact met de andere deelnemers onderhouden. Tijdens de interviews werden vele activiteiten genoemd, waaronder uitjes, eten koken, spelletjesmiddagen en wandelingen maken. Over de begeleiders zijn de meeste mensen erg optimistisch, ze voelen zich begrepen.

Nadelen van dagopvang

Naast alle positieve kanten worden er ook nadelen genoemd. De confrontatie met lotgenoten vindt men niet altijd gemakkelijk. Nelly vertelt dat er in haar huidige groep nog maar twee mensen over zijn uit de oorspronkelijke groep. De rest is al overgegaan naar een meer intensieve opvangvorm of verpleeghuis en dat beangstigt haar wel eens. Sommige geïnterviewden vinden dat ze betutteld worden. Er worden beperkingen opgelegd of men wordt als een klein kind behandeld. Een aantal geïnterviewden is ontevreden over de begeleiders die teveel met elkaar bezig zijn. Dat vinden ze ongepast. Ook hebben sommige mensen klachten over de daginvulling. Er worden geen activiteiten georganiseerd, of de dagopvang geeft geen bericht als het niet doorgaat, terwijl men zich er zo op had verheugd. Soms passen de activiteiten niet bij de belevingswereld, vooral bij jong dementerenden. Ook komt het voor dat er te weinig deelnemers zijn. Dan heeft men wel eens het gevoel dat men beter thuis had kunnen blijven. Gerard vond dat de sfeer op zijn eerste dagopvang niet prettig was vanwege de gesloten deuren en het strakke dagschema.

Ervaringen met

Dementie Diabetes type 2 Nierziekte Zwangerschap en geboorte Mantelzorg en werk Post-COVID-syndroom

Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren

Klik op "ik ga akkoord" om cookies toe te staan.