Salma
- Geslacht:
- Vrouw
- Leeftijd:
- 39 jaar
- Datum interview:
- woensdag, 9 augustus, 2023
Achtergrond:
Salma is 39 jaar en heeft een vriend. Ze woont alleen en werkt niet op dit moment. Salma is Syrisch en woont 7 jaar in Nederland.
Korte samenvatting
Salma werd voor het eerst ongesteld toen ze 11 was. Hevige menstruatieklachten, zoals buikpijn en stemmingswisselingen, hebben een grote invloed op haar leven. Salma heeft een tijdje de pil geslikt. Omdat ze last van bijwerkingen, is ze hier mee gestopt.. Salma vindt openheid over menstruatie belangrijk. Ze adviseert vrouwen naar hun lichaam te luisteren en vraagt begrip van de omgeving.
Meer
Salma was toen op bezoek bij vrienden van de familie toen ze voor het eerst ongesteld werd. Ze was toen 11 jaar. Haar moeder kwam haar helpen en gaf haar maandverband. Een aantal dagen later vond Salma haar moeder dat ze het aan haar vader moest vertellen. Salma vond dit gênant. Maar haar vader reageerde heel begripvol. Van die eerste menstruatie herinnert Salma zich verder weinig. Wel weet ze nog dat ze haar veranderende lichaam ongemakkelijk vond.
Salma heeft vanaf jongs af aan veel last van haar menstruatie. Ze heeft last van buikpijn, pijn in haar benen en rug, misselijkheid en hevig bloedverlies. Haar menstruatie begint met twee dagen weinig klachten. Daarna heeft ze drie tot vier dagen last van veel bloedverlies en één dag hevige buikpijn. Tegen de buikpijn houdt ze wat warms tegen haar buik, slikt ze pijnstillers en slaapt ze veel. Door het hevige bloedverlies heeft Salma ook bloedarmoede. Hierdoor is ze vaak vermoeid. In Syrië kreeg Salma injecties met ijzer. Nu in Nederland slikt ze ijzerpillen. Verder voelt Salma zich tijdens haar menstruatie down, gestrest en opgejaagd.
De menstruatieklachten hebben een impact op het leven van Salma. Als ze ongesteld is heeft ze weinig zin om dingen met haar vriend te ondernemen, wil ze niet aangeraakt worden en niet intiem zijn. Haar vriend is erg begripvol en steunt haar. Op haar werk was Salma vanaf het begin open over haar klachten. Ze vertelde haar werkgever dat er elke maand één week is waarin hij haar niet onder druk moest zetten. Haar werkgever begreep dit en vroeg aan Salma om dit duidelijk te communiceren met collega’s. Salma ging tijdens haar menstruatie vaak eerder naar huis. Door eerlijk te zijn over haar klachten kreeg Salma de steun die ze nodig had.
Salma heeft een tijdje de pil geslikt. Ze hoopte dat dit haar bloedverlies en buikpijn zou verminderen. De pil zorgde niet voor minder klachten. Wel had ze last van bijwerkingen van de pil. Ze besloot om te stoppen met de pil.
Salma vindt openheid over het onderwerp menstruatie belangrijk. In haar familie werd altijd open over menstruatie gesproken. Dit is niet gewoon in Syrië. Haar broers en haar vader zorgden voor haar als ze ongesteld was. Zo maakte haar vader een voetbad of een warme kruik klaar. Ook nu in Nederland merkt Salma dat het niet makkelijk is om over menstruatie te praten.
Salma adviseert vrouwen om open te zijn en je niet te schamen voor je menstruatie(klachten). Daarnaast adviseert ze om te voelen wat je lichaam nodig heeft en daar naar te luisteren. Ze adviseert de omgeving om begripvol te zijn en steun te bieden.