Anticonceptie

In dit thema lees je over ervaringen met anticonceptie, zoals de pil en een hormoonspiraal. Deze vormen van anticonceptie kunnen invloed hebben op de menstruatiecyclus. Soms worden ze ook gebruikt als behandeling van menstruatieklachten, zoals hevig bloedverlies of veel pijn.

De pil

Veel vrouwen+ vertellen dat ze de pil slikken of hebben geslikt. Dit kan de combinatiepil of de minipil zijn. Lees op de website van Thuisarts meer over welke verschillende anticonceptiepillen er zijn. De meeste vrouwen+ startten met het slikken van de pil  toen zij tussen de 14 en 20 jaar oud waren. Sommigen startten op een latere leeftijd. De vrouwen+ noemen verschillende redenen om te beginnen met de pil. Vaak slikken ze de pil  als anticonceptiemiddel: ze willen niet zwanger te worden. Andere vrouwen willen een regelmatige cyclus en zijn daarom gestart met de pil. Ook zijn er veel vrouwen+ die de pil slikken om menstruatieklachten te verminderen. Dit gaat dan om klachten als hevig bloedverlies, migraine, buikpijn, of andere pijn.

Het effect van de pil is verschillend per vrouw+. Bij sommigen zorgt de pil voor minder bloedverlies, minder migraine en minder pijn. Zo hebben Noortje en Astrid minder buikkrampen sinds ze de pil slikken. Maar niet bij iedereen vermindert  de pil het hevige bloedverlies en de pijn, zoals bij Martyna, Angela en Marita. Amber vertelt dat ze  last had van spotting: continue een beetje bloedverlies.  

Verschillende vrouwen+ vinden het fijn om hun cyclus te kunnen reguleren met de pil. Niet iedereen kiest voor een stopweek. Maartje, Lisanne en Christina slikken de pil altijd door, zodat ze niet ongesteld worden. Anderen plannen elke paar maanden een stopweek in, omdat ze hevige menstruaties hebben.

Een aantal vrouwen+ is wel eens gewisseld van pil of is  op enig moment gestopt met de pil. Bijvoorbeeld omdat de pil niet hielp tegen hun menstruatieklachten. Sommigen stopten omdat ze zwanger wilden worden. Anderen stopten omdat ze wilden weten wat hun eigen cyclus is.

Daarnaast stopten verschillende vrouwen+ omdat zij bijwerkingen van de pil zelf ervaarden. Zij ervaarden lichamelijke klachten zoals slijmverlies, vermoeidheid, last van de darmen, acne, gewichtstoename hoofdpijn en misselijkheid. Maar ook mentale klachten zoals: neerslachtigheid en hevige emoties.

Prikpil

Enkele vrouwen benoemen dat ze ook de prikpil hebben gebruikt. Lees op de website van Thuisarts meer over de prikpil. Amber deed dit op aanraden van een vriendin; ze vond het makkelijk om niet elke dag een pil te hoeven slikken. Mandy koos voor de prikpil, omdat ze met de pil last had van doorbraakbloedingen. Ook met de prikpil had ze last van doorbraakbloedingen.

Hormoonspiraal of koperspiraal

Een andere vorm van anticonceptie is de hormoonspiraal of koperspiraal. Een spiraal is een klein ankertje dat de arts in je baarmoeder plaatst. Op de website van Thuisarts lees je meer over het verschil tussen de twee spiralen.

Verschillende vrouwen+ benoemen verschillende redenen waarom ze voor een hormoonspiraal hebben gekozen. Mandy en Linda (B) kozen voor een hormoonspiraal als behandeling tegen hun menstruatieklachten, zoals hevige krampen en hevig bloedverlies. Anderen kozen voor de hormoonspiraal als anticonceptiemiddel.

De hormoonspiraal heeft invloed op de menstruatiecyclus. Zo worden een aantal vrouwen bijna niet meer ongesteld. Anderen, zoals Linda (A), Mandy en Linda (B), ervaren minder menstruatieklachten (zoals buikpijn en bloedverlies) nu ze een hormoonspiraal hebben. Aan de andere kant zijn er ook vrouwen+ die vertellen dat ze negatieve ervaringen hebben met de hormoonspiraal. Lore had bijvoorbeeld elke dag pijn en Linda (B) had aan het begin continue bloedverlies. Sanne ervaarde ook pijnklachten. Ze heeft een tweehoornige baarmoeder, waardoor de spiraal mogelijk in haar baarmoederwand prikte.

Sommige vrouwen+ hebben hun  hormoonspiraal laten verwijderen, bijvoorbeeld omdat ze een kinderwens hadden of hun eigen lijf weer wilde voelen.

Sommige vrouwen+ kozen voor een koperspiraal. Beau en Roosmarijn kozen hiervoor omdat de koperspiraal geen hormonen afgeeft. De huisarts van Loïs waarschuwde haar dat ze meer pijn en bloedverlies kan ervaren door de koperspiraal. Loïs was eerst een maand lang ongesteld en ze had veel last van buikpijn. Daarna is de pijn weggegaan, en had ze minder bloedverlies dan daarvoor. Bij Beau werd haar menstruatie juist heviger: ze had meer buikpijn en meer bloedverlies. Daarom liet ze haar koperspiraal  verwijderen.

Lisanne gebruikte een tijd een hormoonstaafje, een Implanon. Lees op de website van Thuisarts meer over het hormoonstaafje. Voor Mandy werkt de combinatie van een hormoonspiraal en de pil goed tegen haar klachten.

De rol van hormonen

Verschillende vrouwen+ vertellen dat ze graag een ‘natuurlijke cyclus’ willen. Hiermee bedoelen ze een cyclus zonder hormonen van buitenaf, zoals hormonale anticonceptie. Redenen hiervoor zijn verschillend. Zo wil Linda (B) haar lijf voelen. Roosmarijn wil weten dat haar lichaam werkt zoals het moet werken. Voor een geïnterviewde voelt het natuurlijk om geen hormonale anticonceptie te gebruiken. En Astrid wil niks met hormonen te maken hebben.

Ervaringen met

Dementie Diabetes type 2 Nierziekte Zwangerschap en geboorte Mantelzorg en werk Post-COVID-syndroom Menstruatie­verhalen Psychose­gevoeligheid

Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren

Klik op "ik ga akkoord" om cookies toe te staan.