Relatie met zorgverleners

De relatie met een zorgverlener, zoals een huisarts of gynaecoloog, is belangrijk voor hoe vrouwen+ de zorg rondom hun menstruatie(klachten) ervaren. In dit thema lees je over het belang van serieus genomen worden, vertrouwen, teleurstellingen, eigen regie van vrouwen+ en ervaringen met verschillen tussen vrouwelijke en mannelijke artsen.

Serieus genomen worden

Serieus genomen worden door je huisarts of gynaecoloog is belangrijk voor vrouwen+. Velen benoemen dat ze zich serieus genomen voelen. Bijvoorbeeld omdat de huisarts hen doorverwees naar een gynaecoloog, zoals Maartje en Angela vertellen. Maartje voelde zich hierdoor begrepen; en Angela was blij met de doorverwijzing. Bij de gynaecoloog voelden vrouwen zich serieus, omdat deze onderzoeken deed, of uitleg gaf over de klachten of aandoening. Een aantal vrouwen+ vertelt dat ze zich gehoord voelen door hun arts. Martyna voelt zich serieus genomen omdat haar arts begripvol is. En Amber vertelt dat haar huisarts haar klachten heel serieus nam. Geruststelling door een arts is voor Amber ook belangrijk.

Er zijn ook vrouwen+ die zich niet serieus genomen voelen. Bijvoorbeeld omdat er wordt gezegd dat “het niks is” of “het erbij hoort”. Roosmarijn had bijvoorbeeld het gevoel dat haar klachten genegeerd werden door haar huisarts. Jennifer voelde zich niet serieus genomen door de assistente van de huisarts. Zij wilde geen afspraak met de huisarts voor Jennifer maken. Ook als vrouwen+ het advies krijgen om pijnstillers te nemen, voelen ze zich niet serieus genomen. Linda (A) en Leen merken bijvoorbeeld dat PMDD vaak als PMS-klachten wordt afgedaan. Lisanne en Linda (A) merken dat artsen weinig kennis hebben over stollingsstoornissen en PMDD, waardoor ze zich niet serieus genomen voelen. Christina had een vervelende ervaring met een anesthesist die haar niet serieus nam.

Vertrouwen in arts

Veel vrouwen+ hebben vertrouwen in hun arts. Martyna omschrijft vertrouwen als het gevoel dat ze “in de juiste handen is”. Ze voelt dat haar vrouwelijk arts weet waar ze het over heeft. Positieve ervaringen met een arts helpen voor dit vertrouwen. Vrouwen+ benoemen dat zij het fijn vinden als hun arts hen de ruimte geeft, betrokken is, open en eerlijk is, begrip toont, duidelijk is, gevoel laat zien, kennis heeft en competent overkomt. Ook aandacht voor angsten of een eerdere ervaring zorgt voor vertrouwen. Mandy vertrouwt haar arts omdat ze al jaren dezelfde gynaecoloog heeft. Een aantal vrouwen vindt hun gynaecoloog fantastisch. Angela heeft het gevoel dat haar gynaecoloog achter haar staat; dit zorgt voor vertrouwen. Lisanne benoemt nog dat haar gynaecoloog alert was door symptomen van een stollingsstoornis op te merken.

Teleurstelling

Sommige vrouwen+ vertellen dat ze teleurgesteld zijn door hun arts. Bijvoorbeeld doordat de huisarts ze niet doorstuurde naar een gynaecoloog, of de huisarts weinig kennis had over menstruatie(klachten). Anderen hadden graag meer uitleg gewild over menstruatie(klachten) van hun huisarts, maar hadden het idee dat hun huisarts daar niets over wist. Lisanne is teleurgesteld dat haar Von Willebrand diagnose lang gemist is. Roosmarijn vond het vervelend dat er niks werd gedaan met haar klachten. En Lisanne is teleurgesteld dat haar klachten vaak worden onderschat. Linda (B) heeft pijn gehad tijdens een ingreep, waardoor ze haar arts bij de ingreep daarna minder vertrouwde. Cynthia heeft geen vertrouwen in haar arts, omdat ze niet het gevoel had dat ze haar konden helpen.

Eigen regie

Veel vrouwen+ nemen in de relatie met hun zorgverlener zelf regie. Ze vragen dan bijvoorbeeld zelf om: een second opinion, doorverwijzing naar de gynaecoloog, psychologische hulp, wisseling van ziekenhuis, een roesje bij een behandeling, kijkoperatie of een bepaalde arts. Marita, Lisanne en Leen hebben het gevoel dat je soms op je strepen moet staan om dit voor elkaar te krijgen. Linda (A) benoemt dat ze zelf veel kennis over haar aandoening (PMDD) heeft, waardoor ze goed weet wat ze wil. Cemile vertelt dat ze het moeilijk vindt om grenzen aan te geven bij een arts. Ze bereid daarom haar afspraken altijd goed voor, zodat ze precies weet wat ze wil vragen.

Ervaringen met

Dementie Diabetes type 2 Nierziekte Zwangerschap en geboorte Mantelzorg en werk Post-COVID-syndroom Menstruatie­verhalen Psychose­gevoeligheid

Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren

Klik op "ik ga akkoord" om cookies toe te staan.