Reactie van omgeving

In dit thema wordt beschreven hoe vrouwen+ reacties van hun omgeving ervaren. We beschrijven ervaringen met het krijgen van steun, (on)begrip voor menstruatieklachten, verschillen in reacties tussen mannen en vrouwen.

Emotionele steun

Veel vrouwen+ krijgen steun van hun partner, moeder, familie, vrienden, kinderen, collega’s, of mentor. Steun kan bestaat uit er voor iemand zijn, het gevoel geven dat menstruatie iets normaals is en rekening houden met iemands klachten. Verschillende vrouwen+ kregen positieve reacties vanuit hun omgeving: men is bijvoorbeeld lief, meegaand, houdt rekening met, toont medewerking of laat iemand met rust. Verder merken Lore en Maartje ook dan mensen in hun omgeving niet altijd weten wat ze moeten doen, uit onwetendheid.

Praktische steun

Het overnemen van huishoudelijke taken ervaren de vrouwen+ als steunend. Het helpt bijvoorbeeld als anderen de hond uitlaten of boodschappen doen. Cemile vertelt dat ze dit soort praktische steun ook verwacht van haar omgeving: haar moeder en vrienden. Linda (A) benoemt dat ze haar sociale omgeving zo heeft gecreëerd dat er alleen mensen zin die haar steunen.

Amber vertelt dat ze geen steun nodig heeft omdat ze niet zo veel last heeft van haar menstruatie, terwijl Noortje juist steun mist. Saïda vindt dat je iemand eigenlijk niet écht kan helpen. Je kan de klachten niet wegnemen.  

Sommige vrouwen+ vragen makkelijk hulp aan hun omgeving, terwijl anderen dit lastiger vinden. Bijvoorbeeld om dat ze het liever zelf willen doen, of anderen niet tot last willen zijn. Lore heeft over de jaren geleerd om hulp te vragen. Eerder duwde ze mensen weg, in plaats van ze om hulp te vragen. Als je hulp vraagt, krijg je ook de support die je nodig hebt, zegt Salma.

(On)begrip

Begrip voor menstruatie(klachten) is belangrijk voor alle vrouwen+. Begrip kan op verschillende manieren geuit worden. Martyna vertelt dat ze begrip voelt als iemand haar hulp biedt. Maartje voelt begrip door een opmerking als “je hoeft je niet te schamen”.  Angela en Astrid vertellen dat er na hun diagnose of operatie meer begrip was bij hun omgeving. Op werk ervaren verschillende vrouwen begrip voor hun menstruatieklachten. In het thema School, studie en werk kan je hier meer over lezen.

Ook vertellen veel vrouwen+ dat zij vanuit hun omgeving onbegrip ervaren. Zij benoemen bijvoorbeeld dat anderen hun klachten niet serieus nemen of zich niet kunnen inleven in de ander. Angela, Salma en Cemile hebben wel eens opmerkingen gehoord als “we hebben allemaal wel eens pijn”. Anderen vertellen dat ze te horen kregen dat ze overdreven of zich niet moesten aanstellen. Leen merkte dat er vooral onbegrip ontstond doordat ze gedurende haar cyclus wisselde van goede naar slechte periodes. Anderen vertellen dat het lastig is dat menstruatieklachten niet aan de buitenkant te zien zijn. Dit zorgt ook voor onbegrip

Onbegrip vanuit de omgeving wordt als vervelend en zwaar ervaren. Daarnaast zorgt het ervoor dat vrouwen+ niet meer open zijn over hun menstruatie(klachten) en het voor zichzelf houden.

Herkenning en lotgenoten

Een aantal vrouwen+ benoemt dat herkenning bij anderen helpend is. De moeder van Mandy had bijvoorbeeld zelf ook hevig bloedverlies; zij kan zich daardoor goed inleven in Mandy en steun bieden. Verhalen van lotgenoten bieden Linda (A) en Leen steun.

Verschillende vrouwen+ vertellen dat open zijn over je menstruatie en klachten helpt om begrip te krijgen. Tegelijkertijd geven verschillende vrouwen+ aan dat als je iets zelf niet ervaart, je nooit écht kan begrijpen hoe iets is. Verschillende vrouwen+ benoemen dat zij daarom juist begrip ervaren bij lotgenoten, die dezelfde klachten hebben. 

Schrik en medeleven

Verschillende vrouwen+ hebben ervaren dat hun omgeving het heftig vond om te horen of te merken dat iemand last heeft van menstruatie(klachten). Lore vertelt dat mensen in haar omgeving soms schrokken van haar klachten. De omgeving van Linda (A) maakte zich ook zorgen over haar mentale klachten. Anderen vinden het vooral vervelend voor de persoon die menstrueert. Bij Linda (B) en Sanne heeft hun omgeving aangespoord om hulp te zoeken voor hun klachten.

Negatieve reacties

Ook kregen vrouwen+ negatieve reacties uit hun omgeving. Ze kregen bijvoorbeeld rare gezichten of scheve blikken als ze vertelden over hun menstruatie(klachten). Een aantal voorbeelden van negatieve opmerkingen die vrouwen+ kregen vanuit hun omgeving zijn:

  • Moet je weer ongesteld worden?
  • Je bent yoga docent, dan kan je de pijn toch wegpuffen?
  • Je kunt toch gewoon kopen
  • Het gevoelige meisjes dat altijd iets heeft
  • Je hebt altijd wat met je buik

Als vrouwen+ negatieve reacties krijgen, proberen ze zich daar niet te veel van aan te trekken en de opmerkingen naast zich neer te leggen.

Verschillen in reacties tussen mannen en vrouwen

De vrouwen+ ervaren verschillen in reacties van mannen en vrouwen. Sommigen ervaren vooral begrip van vrouwen, omdat zij snappen waar het over gaat. Deze vrouwen+ ervaren onbegrip bij bijvoorbeeld hun mannelijke vrienden, zonen, ex-partners of vaders. Zij onderschatten de menstruatie(klachten), hebben weinig kennis of willen het niet weten. De vader van Noortje maakte regelmatig een opmerking als “ben je ongesteld ofzo?”, waardoor zij zich onbegrepen voelde.

Er zijn ook verschillende vrouwen+ die juist begrip, empathie en steun van mannen ervaren. Zo vertelt  Saïda dat haar vader heel begripvol was en chocoladetaart meenam voor zijn dochters. De mannelijke werkgever van Joyce toont ook veel begrip, omdat hij weet van zijn vrouw hoe heftig menstruatieklachten kunnen zijn.

Tot slot vertelt Christina dat zij van vrouwen minder begrip kreeg dan van mannen. De vrouwen vonden dat ze zich wel over haar pijn kon heen zetten.

Ervaringen met

Dementie Diabetes type 2 Nierziekte Zwangerschap en geboorte Mantelzorg en werk Post-COVID-syndroom Menstruatie­verhalen Psychose­gevoeligheid

Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren

Klik op "ik ga akkoord" om cookies toe te staan.