Anders gaan eten
Door de nierziekte zijn alle geïnterviewden bewuster gaan letten op wat ze eten. Ze vertellen op welke manier ze meer kennis over voeding hebben gekregen en hoe ze hier in het dagelijks leven mee omgaan. Ze geven aan bewuster te kiezen voor wat ze eten en ook wanneer. Door creatief met de voedingsvoorschriften om te gaan, kunnen ze af en toe toch eten waar ze zin in hebben.
Het advies van de arts om de voeding aan te passen, betekent vaak een omschakeling van het normale eetpatroon. De geïnterviewden vertellen hoe ze aan informatie over voeding en over hun dieet zijn gekomen. Alie kreeg tips van de diëtist en heeft een handboek voor nierpatiënten gebruikt. Tetje, de partner van Rienk, keek dagelijks in een kookboek, las etiketten van voedingsmiddelen en zoekt nog steeds regelmatig informatie op internet. Door het bijhouden van een eetdagboek weet Brenda precies welke voedingsstoffen in haar eten zitten.
Kennis over eten en drinken maakt het makkelijker om hier bewuster mee om te gaan. Dit geldt voor het doen van boodschappen, wat je drinkt op een feestje tot aan het kiezen van het vakantieverblijf, zo blijkt uit de verhalen van de geïnterviewden. Ook is het belangrijk om jezelf toe te staan af en toe van de voedingsvoorschriften af te wijken. Hierdoor is het beter vol te houden en is het beter in te passen in het dagelijks leven. Sommigen doen dit door heel bewust de maaltijden van de dag te plannen. Om ’s avonds tijdens het etentje buitenshuis lekker te kunnen eten waar je zin in hebt, worden de voedingsvoorschriften overdag streng opgevolgd. De ervaring leert dat er dan toch nog veel mogelijk is.