Advies zorgprofessionals

De deelnemers hebben verschillende adviezen voor zorgverleners. De adviezen zijn verdeeld in vier onderwerpen: afstemming zorgprofessionals, luisteren en begrip, kennis en expertise, en behandeling.

Afstemming zorgprofessionals

Een veel genoemd advies aan zorgprofessionals is om meer samen te werken onderling goed af te stemmen. Janneke benoemt bijvoorbeeld dat haar huisarts, fysiotherapeut en ergotherapeut niet communiceren met elkaar waardoor de behandeling niet op elkaar is afgestemd. Ook wordt genoemd dat het fijn is als er een hoofdbehandelaar is die het overzicht heeft en houdt. Deze zorgprofessional kan dan de controle houden over het behandelplan in samenwerking met andere zorgprofessionals die betrokken zijn bij de behandeling. Nu is vaak nog onduidelijk wie eindverantwoordelijk is en daardoor gaan sommige mensen zelf de controle houden. De hoofdbehandelaar kan een holistisch en integraal behandelplan opstellen. Hiermee wordt bedoeld dat in het behandelplan de verschillende soorten zorg op elkaar worden afgestemd en gezien worden als één geheel. Sommige deelnemers vinden dat de huisarts of ergotherapeut hier geschikt voor is; anderen vinden dat er een post-COVID-specialist moet komen.

Luisteren en begrip tonen

Deelnemers hebben meerdere adviezen voor zorgprofessionals die te maken hebben met luisteren en begrip tonen. 

Serieus nemen en begrip tonen

Deelnemers adviseren zorgprofessionals om mensen met post-COVID serieus te nemen. Verschillende deelnemers geven aan dat ze zich soms niet serieus genomen voelden door zorgprofessionals. Het voelde af en toe alsof ze hun klachten afzwakten. Sommige deelnemers voelden zich hiernaast ook niet begrepen door zorgprofessionals. 

Luisteren en aansluiten

Voor iedere patiënt is post-COVID anders en daarom wordt er geadviseerd dat zorgprofessionals goed luisteren naar de patiënt. Luisteren naar de klachten en naar wat iemand nodig heeft. Maar ook het bieden van een luisterend oor. De tijd te nemen om te kijken wat er aan de hand is. Geduld is ook een advies voor de omgang met post-COVID-patiënten. Er is namelijk nog veel onduidelijk over post-COVID en de patiënt weet daarom ook vaak zelf niet wat er precies aan de hand is. Maria adviseert ook om zo min mogelijk doelen te stellen, omdat het vaak niet lukt om ze te halen; dat creëert meer onrust.

Hiernaast is het ook fijn als zorgprofessionals toegeven als ze bijvoorbeeld een fout hebben gemaakt. Voor de patiënten voelt het dan meer alsof ze samen met de zorgprofessional op zoek zijn naar een juiste behandeling. Daarbij is het fijn om aan te sluiten bij de behoeften van de patiënt. Door deelnemers wordt bijvoorbeeld genoemd dat zorgprofessionals moeten nadenken over hun woordkeuze, in actie moeten komen, een open houding moeten aannemen en geen druk moeten leggen op patiënten. 

Kennis en expertise

Kennis over Post-COVID-Syndroom

Meerdere deelnemers vinden het belangrijk dat zorgprofessionals kennis hebben over post-COVID. post-COVID uit zich bij elke patiënt verschillend. Kennis stelt de zorgprofessional in staat het te erkennen, begrip te hebben voor de klachten en een geschikt behandelplan op te stellen. Daarnaast wordt er geadviseerd om meer onderzoek naar post-COVID te doen en meer kennis te verzamelen. 

Sommige deelnemers adviseren dat het prettig is als er bij de huisarts een overzicht is van welke zorg er mogelijkheden is voor patiënten met post-COVID is. Jessica en Ron geven bijvoorbeeld aan dat ze liever eerder contact hadden gehad met een ergotherapeut, maar niet afwisten van de mogelijkheid. Jessica zegt: “Want soms denk ik ook die ergo die had ik ook heel graag wat eerder willen hebben” en Ron zegt: “Sinds kort doe ik pas ergotherapie. Dat heb ik echt gemist, merk ik nu”

Een ander advies is om kennis te verzamelen bij ervaringsdeskundigen, patiënten met post-COVID; zij hebben veel kennis. 

Kennis delen

Deelnemers geven zorgprofessionals het advies om niet alleen kennis over post-COVID op te doen, maar deze kennis ook te delen. Er is nog weinig kennis beschikbaar en daarom is het van belang dat alle kennis met elkaar wordt gedeeld. Hierbij benoemen deelnemers dat het belangrijk is om over landgrenzen te kijken. Een centraal loket, online of fysiek, waar alle informatie en kennis over post-COVID beschikbaar is zou kunnen helpen om kennis te delen. Ook het vormen van een netwerk kan volgens deelnemers helpen om kennis te delen. Naast kennis over post-COVID in het algemeen wordt specifiek genoemd om meer kennis te delen over cognitieve klachten of prikkelverwerking. 

Behandeling

Deelnemers hebben ook adviezen die specifiek over de behandeling gaan. Deze gaan over de inzet van specifieke zorgprofessionals, de mogelijkheid tot langere zorg en tot slot nog overige adviezen. 

Inzet specifieke zorgprofessionals

Een aantal gegeven adviezen is specifiek gericht op de inhoud van zorg of een specifieke zorgprofessional. Een advies dat veel deelnemers noemen is om snel ergotherapie in te zetten. Veel mensen zijn hierdoor geholpen. Daarnaast wordt ook benoemd dat de psycholoog belangrijk is voor het herstel. Veel deelnemers geven namelijk aan moeite te hebben met het mentale aspect van post-COVID. Verder werd de fysiotherapeut ook als nuttig ervaren.

Mogelijkheid tot langere zorg

Sommige deelnemers geven aan dat ze het fijn zouden vinden als hun zorg verlengd kan worden. De herstelzorg is eigenlijk te kort voor hoe lang men moet herstellen is de ervaring. Het zou ook fijn zijn als er meer fysiotherapie mogelijk is. Mw. Dufais ziet hier een taak voor de zorgverzekering. Zij bepalen hoe lang en hoeveel behandelingen iemand krijgt. Hiernaast wordt door meerdere deelnemers benoemd dat het inzetten van de zorg sneller mag. 

Andere adviezen voor de behandeling

Andere adviezen die genoemd worden voor het verbeteren van de behandeling is een meer holistische aanpak of een integraal behandelplan. Op die manier is het duidelijker wat er wanneer gebeurt. Ook de mogelijkheid tot aanvullend onderzoek wordt geadviseerd. Verder wordt genoemd dat het belangrijk is dat de zorgprofessional oog heeft voor de impact op het gehele gezin. Daarnaast is een advies om contact te blijven houden met de patiënt. 

Ervaringen met

Dementie Diabetes type 2 Nierziekte Zwangerschap en geboorte Mantelzorg en werk Post-COVID-syndroom

Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren

Klik op "ik ga akkoord" om cookies toe te staan.