Herstel na de bevalling

Dit thema gaat over het herstel na de bevalling. Tevens wordt aandacht besteed aan hoe vrouwen de zwangerschap en bevalling hebben verwerkt en hoe zij de lichamelijke veranderingen na de bevalling hebben ervaren. Complicaties rondom het herstel, zoals trombose en een postnatale depressie worden beschreven in het thema Na de bevalling – complicaties bij moeder of kind.

Fysiek en mentaal herstel na de bevalling

Sommige vrouwen geven aan dat zij binnen enkele dagen op de been waren, of hun normale kleding weer aankonden. Bij anderen duurde het herstel langer. Dorine benoemt dat zij het vervelend vond dat haar hertstel langer duurde, doordat ze bij de bevalling veel bloed had verloren. Voor een goed herstel geven verschillende vrouwen aan dat het belangrijk is om rust te pakken. Een van hen geeft aan dat ze zich daartoe moest dwingen. Moeheid is iets dat veel vrouwen na de bevalling ervaren, bijvoorbeeld omdat ze slecht slapen. Anne (A) geeft aan dat de moeheid blijft, maar dat je daar mee leert omgaan. In de dagen na de bevalling hebben veel vrouwen ook last van hun “onderkant” en de hechtingen die pijn doen. Het voelt beurs aan en zitten en lopen is lastig voor sommige vrouwen. Andere klachten die vrouwen benoemen na de bevalling zijn: stuwing, duizeligheid, vasthouden van vocht, vet haar, “een hoofd vol pukkels”, verlies van urine en ontlasting en geheugenproblemen. Enkele vrouwen die tijdens de zwangerschap last hebben gehad van bekkenklachten geven aan dat hun klachten nog niet over zijn, maar wel minder zijn. Een vrouw zegt dat er nu “geen tien maar vijfbakstenen aan hangen”. Een vrouw die last had van hyperemesis gravidarum geeft aan dat haar klachten na de bevalling weg waren, maar dat zij in het begin angstig was om te eten. Tot slot benoemt Esther dat zij na het late afbreken van de zwangerschap ook moest ontzwangeren. Zij vond dit vooral mentaal zwaar.

Verwerken van de zwangerschap en bevalling

Meerdere vrouwen vertellen dat zij de zwangerschap of de bevalling op de een of andere manier moesten verwerken. Verschillende vrouwen hebben bijvoorbeeld de bevalling met hun verloskundige of gynaecoloog besproken om alles op een rijtje te krijgen. Anne (B) maakt fotoboeken en praat over de zwangerschap en bevalling om de ervaring levend te houden. Andere vrouwen geven aan dat het helpt om de bevalling met het kraambezoek te bespreken. Judith had het gevoel dat deze mogelijkheid haar werd ontnomen, doordat haar kindje werd opgenomen in het ziekenhuis. Na de ziekenhuisopname vroeg het kraambezoek niet meer naar haar bevalling, maar naar de ziekenhuisopname. Judith kan nu nog af en toe de paniek voelen van de bevalling. Sanne benoemt dat zij de ervaring heeft weggestopt, maar dat het haar nog wel wat doet. Ook andere vrouwen vertellen dat zij beelden terugzien van de bevalling. Marije (A) vertelt dat zij precies een week na de bevalling, de hele bevalling nog een keer herbeleefde. Een andere vrouw ziet beelden van haar bevalling voor zich wanneer ze een reclame van een luiermerk ziet. Zij bleek uiteindelijk een posttraumatische stress stoornis (PTSS) te hebben als gevolg van de heftige bevalling. Hiervoor heeft zij EMDR gehad. Hierdoor is de herinnering aan de bevalling wel gebleven, maar de emoties zijn minder beladen geworden. Verschillende vrouwen zijn bang dat hun ervaring van invloed is op de band met hun kindje. Sommigen hebben hierom gesproken met een psycholoog.

Lichamelijke veranderingen

Veel vrouwen geven aan dat hun lichaam niet meer hetzelfde is. Sommigen vinden dat niet erg, want het hoort erbij. Anderen hebben er meer moeite mee en hebben er wat tranen om gelaten. Een van hen voelt zich bijvoorbeeld onzeker en minder vrouwelijk nu haar borsten kleiner zijn. Een ander is onzeker en voelt zich niet meer mooi, omdat ze dikker is geworden. Weer een ander vindt dat haar lichaam is toegetakeld en is verminkt. Amina zat als gevolg van de lichamelijke veranderingen slecht in haar vel. Ze vond het niet leuk dat ze zich zo voelde en had angst om naar buiten te gaan. Ze had het idee dat dit niet uit zichzelf goed zou komen en is aan haar zelf gaan werken door te gaan sporten en erover te praten. Tanja vindt het jammer dat er wat aan is blijven plakken. Toen zij beviel van haar doodgeboren kindje vond ze dat lastiger om te accepteren. Toen heeft ze er ook meer werk van gemaakt. Om hun “oude” lichaam weer terug te krijgen gaan de meeste vrouwen sporten en letten op hun voeding. Enkele vrouwen benoemen dat ze blij waren dat hun buik weg was en zij weer hun oude lichaam terug hadden. Een vrouw vertelt dat ze last heeft van striae. Hiervoor heeft ze een laserbehandeling ondergaan. Tot slot vertellen enkele vrouwen dat ze last hebben van vet haar of uitval van haren.

Ervaringen met

Dementie Diabetes type 2 Nierziekte Zwangerschap en geboorte Mantelzorg en werk Post-COVID-syndroom

Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren

Klik op "ik ga akkoord" om cookies toe te staan.