Claudia
- Geslacht:
- Vrouw
- Leeftijd:
- 34 jaar
- Datum interview:
- donderdag, 10 augustus, 2017
Tijd na bevalling: 5 maanden
Aantal zwangerschappen: 1
Aantal kinderen: 1
Achtergrond:
Claudia is 34 jaar, woont samen met haar man en zoontje van vijf maanden. Ze werkt als zelfstandige in de muziekwereld en volgt daarnaast in deeltijd de PABO.
Korte samenvatting:
Omdat Claudia PCOS (polycysteus ovarium syndroom: cystevorming op de eierstokken en een onregelmatige eisprong) heeft, verwachtte ze dat zwanger worden moeilijk zou zijn. Tot haar verrassing was ze meteen zwanger. Haar zwangerschap verliep zonder complicaties. Tijdens de zwangerschap probeerde Claudia meer op haar intuïtie af te gaan en niet te krampachtig veel informatie te zoeken. Zo heeft ze het zwanger zijn positief en ontspannen ervaren. Vijf maanden geleden is ze na een snelle en goede bevalling bevallen van haar zoontje.
Meer
Uitgebreide samenvatting
Toen Claudia 20 jaar was, hoorde zij dat ze PCOS (polycysteus ovarium syndroom) heeft. Hierbij ontstaan cystes (vochtblaasjes) op de eierstokken en vindt de eisprong minder vaak of onregelmatig plaats. Hierdoor kon Claudia verminderd vruchtbaar zijn. Het verraste haar dan ook toen ze bij de eerste poging direct zwanger was. Toen ze ontdekte dat ze zwanger was, was ze erg blij. Na zes weken hebben zij en haar man het nieuws aan hun ouders verteld en vanaf twaalf weken aan andere familie en vrienden.
Claudia kwam voor het eerst bij de verloskundige toen ze zes weken zwanger was. Omdat de echoscopiste er die dag ook was, werd er direct een eerste echo gemaakt. Dat was een bijzonder moment: tot die tijd was de zwangerschap nog onwerkelijk, maar het zien van een kloppend hartje op de echo maakte de zwangerschap concreet. Hierdoor keek ze uit naar alle volgende echo’s. Bij de 20-weken echo leek het maagje van de baby niet gevuld. Om eventuele afwijkingen uit te sluiten, kreeg Claudia bij 22 weken een nieuwe echo. Daaruit bleek dat alles goed was met het kindje.
Claudia heeft geen combinatietest laten doen, onder andere omdat een belangrijk familielid het syndroom van Down heeft. Daardoor zou Claudia niet hebben geweten wat te besluiten, mocht de uitslag van de test niet goed zijn. Ook door haar christelijke achtergrond ziet Claudia het krijgen van een kindje niet als iets maakbaars. Mocht er iets met het kindje zijn, dan zou ze er nog steeds van houden en het in liefde opvoeden.
De zwangerschap van Claudia is zonder problemen verlopen. Het eerste trimester voelde ze zich vooral heel sterk en energiek. Ook het tweede trimester voelde ze zich goed. De laatste weken van de zwangerschap voelde ze de zwaarte van haar lichaam. Als gevolg van een vroege indaling kreeg Claudia bij 32 weken bekkenproblemen. Hierdoor kreeg ze moeite met lopen en bewegen, waardoor ze vocht vasthield.
Tijdens haar zwangerschap heeft Claudia deelgenomen aan zwangerschapsgym, een cursus hypnobirthing en een centering pregnancy groep bij de verloskundige. Vooral de cursus hypnobirthing heeft haar erg geholpen om zich, samen met haar man, voor te bereiden op de bevalling. De centering pregnancy is haar tegengevallen; ze kreeg niet de informatie waar ze op had gehoopt.
Claudia had een sterk gevoel dat haar kindje een paar dagen voor de uitgerekende datum, in de nacht van zaterdag op zondag, geboren zou worden. Inderdaad braken die zaterdagavond haar vliezen en kwamen de weeën op gang. Omdat deze nog niet regelmatig kwamen, wachtten Claudia en haar man nog met de verloskundige te bellen. Toen Claudia opeens persweeën kreeg, hebben ze de verloskundige gebeld, die vervolgens snel kwam. Het was inmiddels te laat om nog naar het ziekenhuis te gaan zoals oorspronkelijk de bedoeling was. De persweeën vielen Claudia zwaar. Na anderhalf uur persen werd haar zoontje geboren.
De kraamtijd heeft Claudia ervaren als een intensieve tijd. Door gezondheidsproblemen van haar man in diezelfde periode kwam veel zorg op haar neer. De steun van haar (schoon)ouders hierbij was erg fijn. Ook de hulp van de kraamzorg heeft Claudia gewaardeerd. Hoewel ze ook genoot van de momenten waarop zij, haar man en haar zoontje even alleen konden zijn. Ze is blij dat ze in die eerste week het meeste bezoek heeft afgehouden.
Claudia heeft moeite met bepaalde ideeën die in de maatschappij heersen rondom zwangerschap. Bijvoorbeeld over voeding tijdens de zwangerschap en over borstvoeding. Ze vindt dat deze ideeën vrouwen gemakkelijk een schuldgevoel aanpraten over wat je moet doen als je het beste voor je kindje wilt. Daarnaast heeft ze moeite met de ‘baby-business’ waaraan veel geld wordt verdiend. Ze heeft geprobeerd om hierin dichtbij zichzelf te blijven en niet alles zomaar aan te schaffen.
Claudia adviseert andere vrouwen om hun eigen gevoel te volgen, te doen wat bij jou en je gezin past, je niet gek te laten maken door allerlei verhalen en te onthouden dat er ook positieve verhalen zijn rondom de zwangerschap en bevallen. Daarnaast raadt Claudia hypnobirthing aan, omdat het haar erg heeft geholpen. Aan verloskundigen adviseert ze om tijdens het intakegesprek gevoelige onderwerpen, zoals vragen over seksueel misbruik, met iets meer zorg te bespreken en niet té direct voor te leggen aan de vrouw. Ook zou ze graag wat meer informatie over ontzwangeren hebben ontvangen, bijvoorbeeld over vocht vasthouden, acné en vet haar.