Verandering in menstruatie

Op verschillende momenten kan de menstruatiecyclus veranderen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een zwangerschap of de overgang, maar ook door stress, sporten of het veranderen van anticonceptie.

Verandering na zwangerschap

Verschillende vrouwen+ vertellen dat hun menstruatie is veranderd na een zwangerschap. Sommigen krijgen minder last van haar menstruatie na haar zwangerschap. Verschillende vrouwen+ verwachtten op basis van verhalen van anderen dat hun menstruatie zou veranderen. Sommigen hadden gehoord dat het makkelijker zou worden, terwijl anderen hadden gehoord dat menstruaties na de bevalling heftiger zijn.

Christina had verwacht, door de verhalen van anderen, dat haar menstruaties minder heftig zouden zijn. Dat was alleen niet het geval.

Een aantal anderen vertellen dat hun ongesteldheid juist heftiger werd of dat ze meer klachten kregen. Bij Linda (B) duren  haar menstruaties langer en heeft ze meer bloedverlies na haar zwangerschap. Sanne ervaart ook heviger bloedverlies sinds de geboorte van haar kindje. Jennifer vertelt dat ze na de geboorte van haar eerste kind meer buikpijn had tijdens haar menstruaties. Na de bevalling van haar derde kind kreeg ze hier nog meer last van.  

Niet bij iedereen verandert de menstruatie na de bevalling. Bij Roosmarijn bleef de menstruatie hetzelfde na de geboorte van haar kindje.

Verandering door de overgang

Meerdere vrouwen+ vertellen hoe hun menstruatie veranderde in de periode vlak voor de overgang of in de overgang zelf. Een aantal vrouwen+ beschrijven dat richting de overgang hun menstruatie steeds minder werd. Dit kan in één keer gaan, of geleidelijk. Anderen daarentegen, zoals Marita en Cintha, vertellen dat ze vlak voor de overgang meer last kregen van hun menstruatie. Marita had meer buikpijn bij haar menstruaties. Cintha had last van hevig bloedverlies. Cintha dacht in eerste instantie dat haar menstruatie snel zou stoppen door de overgang. Dit duurde alleen langer dan gedacht. Daarom heeft ze uiteindelijk een behandeling (endometrium ablatie) voor het vele bloedverlies gekregen. Haar bloedverlies werd hierdoor veel minder. Het is voor Cintha niet duidelijk of dit het effect van de behandeling was of dat dit door de overgang kwam. Anisleidy en Cintha vinden dat er meer informatie moet komen over  veranderingen van menstruatie richting de overgang. De overgang kan ook een bijwerking zijn van een behandeling. Zo kwam Linda (A) kunstmatig in de overgang.

Veranderingen in klachten

De geïnterviewden vertellen over verschillende veranderingen in hun menstruatie. Zo kreeg Sanne ineens meer klachten en Cynthia vertelt dat ze ineens minder bloedverlies had. Bij Mandy ontstonden er doorbraakbloedingen nadat ze begon aan de pil. Bij Thomas veranderde niet alleen de klachten, maar ook de duur. Hij kreeg meer klachten en was langer ongesteld.

Veranderingen door andere oorzaken

Naast zwangerschap en de overgang, benoemen de vrouwen+ andere gebeurtenissen of oorzaken die voor veranderingen in de menstruatie hebben gezorgd.

Meerdere geïnterviewden vertellen dat hun menstruatie veranderde na de eerste menstruaties. Linda (B) vertelt dat na een jaar haar cyclus op gang kwam. Christina vertelt dat ze de eerste jaren weinig last had, maar later meer klachten kreeg.

Stress kan ook invloed hebben op de duur van een menstruatie en op de hevigheid.

Tot slot, vertellen sommige vrouwen+ hoe anticonceptie een verandering in de cyclus kan brengen. Beau had een koperspiraal, waardoor haar menstruatie geleidelijk heviger werd. Bij Lina werd de menstruatie regelmatiger na het stoppen met de pil. Leen kreeg juist last van stemmingswisselingen na het stoppen met de pil.

Ervaringen met

Dementie Diabetes type 2 Nierziekte Zwangerschap en geboorte Mantelzorg en werk Post-COVID-syndroom Menstruatie­verhalen Psychose­gevoeligheid

Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren

Klik op "ik ga akkoord" om cookies toe te staan.