De menstruatiecyclus
De menstruatiecyclus is voor iedereen anders. In dit thema vertellen de geïnterviewden over hun cyclus: over voelen wanneer je ongesteld wordt, een regelmatige of onregelmatige cyclus, en de duur van hun menstruatie.
Verschillende geïnterviewden vertellen dat ze aanvoelen wanneer hun menstruatie bijna begint. Zo voelt Cynthia een zeurend gevoel, Anisleidy een beweging in haar buik en Beau en Roosmarijn voelen zich lichamelijk en emotioneel niet lekker. Andere vrouwen+ geven aan pijn te ervaren. Anisleidy heeft bijvoorbeeld rugpijn vlak voor haar menstruatie. En Martyna heeft pijn in haar knieën.
Verschillende vrouwen+ die de pil slikken vertellen hoe ze vlak na het stoppen (voor een stopweek) met de pil ongesteld worden. Noortje vindt dit fijn omdat ze zich dan mentaal en fysiek kan voorbereiden op haar ongesteldheid.
Verschillende geïnterviewden beschrijven dat hun menstruatie regelmatig is. Sommigen bedoelen daarmee dat de periode tussen hun menstruaties regelmatig. Andere vrouwen+ bedoelen met regelmaat dat hun ongesteldheid altijd evenveel dagen duurt. Een regelmatige menstruatie wordt als iets prettigs gezien. Vrouwen+ die de pil slikken hebben daardoor een regelmatige menstruatie. Cintha en Dominique vertellen bijvoorbeeld dat ze met de pil hun cyclus reguleren.
Ook vertellen meerdere geïnterviewden dat ze onregelmatig ongesteld zijn. Bij veel andere vrouwen+ is het de tijd tussen de menstruaties die onregelmatig is. Bij een aantal vrouwen+ bleef hun menstruatie voor een langere periode uit. Cemile en Jennifer vertellen dat bij hen de duur van hun menstruatie.
De geïnterviewden beschrijven effecten van een onregelmatige menstruatie. Beau vertelt dat ze soms stress ervaart wanneer ze overtijd is. Ze is dan bang voor een ongeplande zwangerschap. Martyna maakte zich zorgen hierover en was bang dat er lichamelijk iets aan de hand was. Noortje en Abel vertellen dat ze door de onregelmatigheid nooit weten wanneer hun menstruatie komt. Ze zijn daarom bang om door te lekken.
Bij Beau veranderde haar menstruatie eerst van regelmatig naar onregelmatig. Ze vertelt dat ze in die periode niet lekker in haar vel zat. Later werd haar cyclus weer regelmatig. Leen had vroeger niet elke maand een menstruatie, nu heeft ze dat wel.
Ook vertellen een aantal vrouwen+ dat hun menstruatie gedurende een periode wegbleef, bij sommigen zelfs een jaar. Toen Abel jonger was, bleef zijn menstruatie soms een aantal maanden weg. Thomas werd drie maanden niet ongesteld. Ook bij hem was dit toen hij nog niet zo lang menstrueerde.
De duur van de ongesteldheid van de geïnterviewden verschilt. Bij sommige vrouwen+ duurt hun menstruatie 3 dagen. Terwijl bij anderen de menstruatie 10 dagen duurt. De vrouwen+ zien een menstruatie van 5-6 dagen als ‘normaal’. Een menstruatie van 7-10 dagen zien zij als ‘lang’. Voor eén vrouw voelt haar menstruatie als “eeuwen”.
Daarnaast zijn er ook verschillen in het aantal dagen dat de vrouwen+ klachten ervaren. Lore & Thomas hebben één dag pijn, Saïda is 2 dagen ziek, Lina heeft 3-5 dagen last van hevig bloeden. Lisanne heeft 5-6 dagen last van veel bloedverlies en pijn. Mandy heeft veel doorbraakbloedingen, waardoor ze het gevoel heeft continu ongesteld te zijn.
De vrouwen+, die we gesproken hebben, vertellen dat het belangrijk is om je eigen cyclus te kennen en te voelen. Dit helpt om te weten waar je behoefte aan hebt en wat je aan kan in bepaalde periodes, zeggen Noortje en Roosmarijn. Het begrijpen van je cyclus geeft ook houvast, vinden Miranda, Lore en Marita. Verschillende vrouwen+ geven aan hun cyclus bij te houden. Dit doen ze bijvoorbeeld via een app, in een dagboek of agenda of door de temperatuur te meten. Dit bijhouden helpt om inzicht te krijgen in (het verloop van de ) klachten, de relatie tussen menstruatie en sport, of in de relatie tussen menstruatie en stress. Een reden om de cyclus bij te is houden is een kinderwens.