Wat is normaal?
Ongesteld zijn is voor iedereen anders. De ervaringen en klachten tussen vrouwen+ verschillen. Daarmee wisselt ook het idee wat men als normaal ervaart. In dit thema wordt beschreven hoe vrouwen+ hun menstruatie(klachten) ervaren: als iets normaals of niet. Dit zijn ervaringen van vrouwen+; het hoeft dus niet te betekenen dat wat hier beschreven wordt ook daadwerkelijk normaal of niet normaal is. Twijfel je of je eigen menstruatie normaal is? Op de website van De Gynaecoloog vind je betrouwbare informatie hierover.
Verschillende geïnterviewden vertellen dat ze vinden dat menstrueren “normaal” is en hoort bij het leven van een vrouw. Het is iets natuurlijks zeggen Salma en Lina. Miranda vindt het normaal voor een vrouw om ongesteld te zijn. Iedereen menstrueert, en daarom is het normaal vinden Noortje en Roosmarijn. Thomas, Martyna en Lisanne vinden dat het hoort bij het vrouwelijke lichaam. Sanne vertelt dat haar menstruatieklachten bij haar gingen horen. En Cintha vertelt dat zij het ongemak van haar menstruatieklachten erbij neemt.
De vrouwen+ hebben verschillende ideeën over wat een normale menstruatie is. Zo vinden een paar vrouwen+ hun menstruatie normaal omdat die ongeveer drie dagen duurt. Sanne vindt dat haar cyclus een normaal ritme heeft en Loïs vindt haar menstruatie normaal omdat ze een typische cyclus van 28 dagen heeft. Abel vond zijn cyclus normaal toen hij om de maand ongesteld werd.
Het wisselt welke klachten en hoeveel klachten de geïnterviewden normaal vinden. Sommigen vinden dat het normaal is om geen pijn te hebben. Anderen vinden het normaal om wat pijn te hebben, zoals buik-, rug of hoofdpijn. Abel vindt het normaal om krampen te hebben tijdens zijn menstruatie en psychische klachten in de aanloop ernaar toe. Voor Lina is het normaal om ziek te zijn tijdens haar ongesteldheid.
Miranda vertelt dat ze haar eigen ongesteldheid normaal vindt omdat anderen er meer last van hebben dan zij. Lore zag haar menstruatie als normaal omdat haar huisarts zei dat de één meer last heeft dan de ander. Verder zijn er veel geïnterviewden die vertellen dat hun moeder dezelfde klachten had. Hierdoor hebben zij het idee dat de klachten die zij ervaren horen bij ongesteld zijn.
Loïs voelt geen schaamte rondom haar menstruatie Ze vindt het namelijk normaal. Anisleidy vertelt dat het zien van menstruatieklachten als iets normaals, ervoor zorgt dat vrouwen+ lang rondlopen met klachten.
Anderen vrouwen+ vinden dat we menstruatie als iets normaals moeten zien. Salma vindt dat er in de media meer aandacht aan besteed moet worden. Daarnaast vindt ze, net als Thomas, dat het belangrijk is om over het onderwerp te praten. Door erover te praten, maak je het onderwerp normaal.
Een aantal vrouwen+ vertellen dat ze soms twijfelen of hun menstruatie normaal is. Cintha vraagt zich af wanneer een menstruatie hevig is en Anisleidy wil weten hoeveel pijn bij een menstruatie hoort. Ze vindt dat er weinig informatie hierover is. Lisanne vertelt dat ze niet wist of de bloedstolsels die ze verloor tijdens haar menstruatie normaal waren. Lina vertelt dat ze graag met anderen praat, om te peilen of haar klachten normaal zijn of niet. Jennifer bezocht haar huisarts bezocht om te bespreken of haar klachten normaal waren.
Veel vrouwen+ vertellen dat ze hun menstruatie “niet normaal” vinden. Vooral hevig bloedverlies wordt door veel vrouwen+ als niet normaal gezien. Martyna en Lisanne vertellen dat ze bloedstolsels verloren tijdens hun menstruatie. Dat is volgens hen niet normaal. Angela had veel last van buikpijn rond haar menstruatie. Ze ging naar de huisarts om dat ze dacht ‘dit is niet meer normaal’. Sanne vindt het hebben van veel klachten rondom je menstruatie niet normaal. In eerste instantie zag Sanne haar eigen klachten wel als normaal. Verschillende vrouwen+ vertellen ook dat ze een onregelmatige menstruatie of een menstruatie die uitblijft niet normaal vinden.
Verschillende vrouwen vertellen dat er een moment was waarop ze zich realiseerden ‘mijn menstruatie is niet normaal’. Bij Lisanne was dit moment toen ze de diagnose de ziekte Von Willebrand kreeg. Voor meer informatie over deze stollingsafwijking zie de website van de NVHP. Anderen, zoals Cynthia, Lisanne, Linda (B) en Beau, realiseerden zich dat hun menstruatie niet normaal was toen ze hierover spraken met anderen. Lore en Beau vertellen dat bij hen (sociale) media zorgde voor het realiseren dat hun menstruatie niet normaal was. Beau vertelt dat ze vroeger in de Hitkrant bijvoorbeeld stukjes las over ervaringen van menstruatie. Door haar eigen klachten te vergelijken met die van anderen, schatte ze in of haar eigen klachten “normaal” waren.
Sommige vrouwen+ zien menstruatie als ziekte of iets medisch. Thomas vindt menstruatie een serieus medisch onderwerp in plaats van ‘een vrouwendingetje’. Christina vindt dat menstruatie geen ziekte is, behalve als je niet normaal kan functioneren in het dagelijks leven. Dan is het wel een ziekte. Lore vindt dat menstruatie een ziekte is als je een diagnose hebt, zoals endometriose. Anderen zien menstruatie niet als ziekte. Anisleidy bijvoorbeeld vindt menstruatie geen ziekte, omdat je niet thuis blijft met menstruatieklachten. Lina vindt menstruatie geen ziekte en slikt daarom ook geen paracetamol tegen de klachten.