Liselotte

Geslacht:
Vrouw
Leeftijd:
33 jaar
Datum interview:
dinsdag, 22 februari, 2022

Achtergrond:

Liselotte is 33 jaar en woont samen met haar zoontje van 8 jaar. Ze werkte parttime als doktersassistente in het lab van een ziekenhuis. Ze heeft de chronische aandoening astma. 

Korte samenvatting:

In zes maanden tijd kreeg Liselotte vier keer COVID-19. Na de laatste keer kreeg ze steeds meer lichamelijke klachten. Daarnaast kreeg ze ook last van paniekaanvallen; ze was bang om weer besmet te raken. Door dit alles tezamen lukt het haar niet om weer aan het werk te gaan. Liselotte zit nu nog midden in haar herstel, maar vooral mentaal gaat het al een stuk beter. Ze heeft hiervoor hulp gehad van een psycholoog. Om aan haar conditie te werken is ze nu aangemeld bij een revalidatiecentrum. 

Meer

Sinds november 2020 heeft Liselotte vier keer COVID-19 gehad. De eerste keer was ze behoorlijk ziek. Ze had last van benauwdheid, druk op de borst en rug, en kon niet uit haar woorden komen. Doordat ze al astma had was dit voor haar erg beangstigend. De laatste besmetting was in april 2021. Daarna kreeg Liselotte steeds meer klachten. Ze bleef last houden van benauwdheid, snel buiten adem zijn, duizeligheid en vermoeidheid. Ook kreeg ze in haar linkerhand en -arm pijn en krachtsverlies, en kreeg ze balansproblemen waardoor ze regelmatig struikelde. 

Naast lichamelijke klachten, kreeg Liselotte ook last van paniekaanvallen. Ze was bang om weer besmet te raken en ziek te worden. Hierdoor heeft ze ook minder contact met andere mensen, helemaal als ze weet dat deze mensen zich niet testen bij klachten. Ook de drukte van mensen in een supermarkt, in de stad of op het werk maakten haar angstig. Hierdoor en door haar lichamelijke klachten kan ze op het moment niet werken en is ze volledig ziekgemeld. 

Op het moment van het interview zit Liselotte nog middenin haar herstel. Mentaal gaat het beter en heeft ze meer rust gekregen. Hiervoor krijgt ze hulp van een psycholoog. Die heeft haar vooral geholpen om alles een plekje te geven, beter met haar angst om te kunnen gaan, en om grenzen aan te geven. Daarnaast krijgt ze hulp van een fysiotherapeut. Samen werken ze aan haar balansproblemen en het krachtsverlies in haar hand en arm. Ze heeft nog wel veel benauwdheidsklachten, en is ze snel buiten adem en moe, waardoor alles op een lager tempo gaat. Om aan haar conditie te werken is ze nu aangemeld bij een revalidatiecentrum. 

Het helpt Liselotte om haar eigen routine te hebben en zich daaraan te houden. Daarnaast geeft ze aan niet erbij te gaan zitten en niet op te geven. Het heeft wel tijd nodig. Haar eigen gezondheid staat voorop, daarna komt de rest. Daarvoor is het volgens Liselotte belangrijk om grenzen te stellen, aan jezelf en aan anderen. Wat betreft de toekomst, bekijkt Liselotte het nog van dag tot dag. “Ik wil eerst beter worden voordat ik meer plannen ga maken”. Haar vrienden en familie houden goed rekening met Liselotte haar situatie. Ze vindt het fijn als mensen zelf op onderzoek gaan naar wat het Post COVID Syndroom is. Dan hoef je minder zelf uit te leggen. 

Voor zorgprofessionals heeft ze het advies om geduld te hebben en te laten zien dat je iemand serieus neemt. “Het is soms niet makkelijk om aan te geven of te praten over wat er nou precies met je gebeurd en wat voor klachten je hebt”. Volgens Liselotte zijn juist de kleine dingen zoals woordkeuzes en hoe een zorgprofessional tegenover je zit ontzettend belangrijk. 

All ervaringen van Liselotte

Ervaringen met

Dementie Diabetes type 2 Nierziekte Zwangerschap en geboorte Mantelzorg en werk Post-COVID-syndroom

Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren

Klik op "ik ga akkoord" om cookies toe te staan.