Medicijnen en supplementen

In dit thema wordt besproken welke medicijnen en supplementen deelnemers hebben genomen voor hun post COVID-klachten. 

Veel deelnemers geven aan dat hun medicijnen en supplementen waren voorgeschreven door een zorgprofessional (arts of diëtist). Meerdere deelnemers hebben ook op eigen initiatief medicijnen en supplementen uitgeprobeerd, vaak op basis van verhalen van lotgenoten. Deelnemers geven aan dat ze medicijnen en supplementen vooral voorgeschreven kregen voor specifieke klachten of tekorten, zoals medicatie tegen zenuwpijn of supplementen voor een vitaminetekort. De meesten geven ook aan dat het een hele zoektocht is naar de juiste medicatie of supplementen. Ook is het soms lastig te onderscheiden of een verandering komt door de medicijnen of supplementen, door een andere behandeling of door natuurlijk verloop.

Medicijnen

Acute fase

Een aantal deelnemers vertellen over de medicijnen die ze in de acute fase van COVID-19 kregen, dus toen ze direct na de besmetting ziek waren. Mike en Klaas geven bijvoorbeeld aan een antibioticakuur te hebben gekregen vanwege koorts en kortademigheidsklachten. Gerard kreeg verschillende medicijnen bedoeld om infecties te bestrijden. Dhr. Dufais is opgenomen geweest in het ziekenhuis en heeft daar zuurstof toegediend gekregen. Hij vertelt verder dat hij daarna bij het thuiskomen een heleboel medicijnen meekreeg en een deel daarvan nog steeds slikt. 

Langdurige klachten

Vooral deelnemers met pijnklachten, zoals zenuwpijn, spierpijn en hoofdpijn kregen medicatie voorgeschreven. Om een paar voorbeelden te geven: Astrid kreeg prednison voorgeschreven voor pijn in haar benen en armen. Samira kreeg Nortrilen voorgeschreven voor haar zenuwpijn. Marcel kreeg voor zijn zenuwpijn eerst Prednison en heeft vervolgens veel verschillende middelen uitgeprobeerd waaronder capsaïcine pleisters. Mike kreeg verschillende pijnstillers zoals amitriptyline, diazepam en diclofenac voor zijn zenuwpijn en spierpijn. Maria kreeg naproxen voorgeschreven voor haar hoofdpijn. Een aantal deelnemers zijn pijnstillers zoals aspirine, paracetamol of ibuprofen op eigen initiatief gaan gebruiken, met name voor hoofdpijnklachten. 

Andere klachten waarvoor deelnemers medicijnen voorgeschreven kregen waren onder andere prednison voor huidontstekingen en een oogontsteking, een inhalator (puffer) voor kortademigheid, ontstekingsremmers, medicatie voor bloedarmoede en voor slaapproblemen heeft iemand promethazine gekregen en een ander melatonine. Mark kreeg codeïne tabletten vanwege zijn blijvende hoest. 

Meerdere deelnemers geven aan dat het een hele zoektocht is naar medicijnen die hun klachten zouden kunnen verlichten of verhelpen. Bij de meeste deelnemers zijn er geen medicijnen die de klachten verholpen hebben.

Supplementen

Een aantal deelnemers geeft aan vitamines en andere supplementen voorgeschreven te hebben of zelf zijn gaan gebruiken, zoals vitamine D, C, B12, fosfaat, zink, ATP en/of magnesium. De meeste deelnemers geven aan dat er bij hun een tekort is vastgesteld van een van de vitamines of mineralen. Truus vertelt bijvoorbeeld dat er bij haar door een bloedonderzoek bij de huisarts een vitaminetekort is vastgesteld van vitamine D en B12, wat vervolgens is voorgeschreven. Sofie is in België onder behandeling voor haar post-COVID-klachten en heeft daar vitamine D, vitamine B12, fosfaat en ATP-supplementen voorgeschreven gekregen. Daarnaast kreeg ze een ijzerinfuus. Kort nadat ze hiermee begon voelde ze zich veel beter. Marcel vertelt dat hij verschillende supplementen krijgt vanwege zijn zenuwpijn, namelijk een natuurlijke pijnstiller (PEA), alphaliponzuur, en Acetyl L-Carnitine, en hij krijgt CoQ10 voor verzuringsklachten en vermoeidheid. Hij geeft aan dat de supplementen hem duidelijk helpen en dat hij hierdoor kan werken. 

Anderen geven aan supplementen te slikken op basis van een algemeen advies van hun huisarts. Bijvoorbeeld Els, die van haar huisarts het advies heeft gekregen om extra vitamine D en C te slikken, zonder dat er uit bloedonderzoek kwam dat ze daar een tekort aan heeft. Ze vertelt ook dat het moeilijk is om te zeggen of de supplementen geholpen hebben, omdat ze tegelijkertijd ook andere behandelingen kreeg, zoals ergotherapie. 

Voeding

Een aantal deelnemers geeft aan bij een diëtist te zijn geweest en daar het advies hebben gekregen om extra proteïnen (eiwitten) of drinkvoeding (bijvoorbeeld Nutridrink) te nemen. Liselotte geeft bijvoorbeeld aan erg te zijn afgevallen vanwege het ziekzijn van COVID-19 waardoor ze drinkvoeding heeft gekregen. Een ander geeft aan juist drinkvoeding te nemen vanwege zijn vermoeidheid en dat zijn energieniveau daarvan beter is geworden Mark vertelt dat hij een eiwit voorgeschreven kreeg, waardoor hij verbetering merkte in zijn vermoeidheid en conditie. Klaas vertelt juist dat de extra eiwitten niet geholpen hebben bij zijn spierpijn. 

Niet voorgeschreven

Meerdere deelnemers geven aan op eigen initiatief vitamines en/of mineralen te zijn gaan nemen, vooral op basis van advies van lotgenoten. Willemijn vertelt bijvoorbeeld CBD-olie geprobeerd te hebben voor slaap en rust, maar weet niet zeker of het geholpen heeft. Anderen nemen voornamelijk vitamine C en/of D, met het idee dat het toch geen kwaad kan*. Enkele deelnemers noemen ook dat ze zelf zijn begonnen met het nemen van extra eiwitten. Jessica vertelt bijvoorbeeld dat ze dat is gaan nemen op advies van C-support. 

* Vastgesteld is dat een te hoge inname van vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine B6, niacine, foliumzuur, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium en zink schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daarom heeft de Europese voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) aanvaardbare bovengrenzen opgesteld. Zie hiervoor op: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/voedingssupplementen-en-kruidenpreparaten/risico-s-voedingssupplementen

Ervaringen met

Dementie Diabetes type 2 Nierziekte Zwangerschap en geboorte Mantelzorg en werk Post-COVID-syndroom

Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren

Klik op "ik ga akkoord" om cookies toe te staan.