Barrières met werk en opleiding
Werk kan een flinke uitdaging zijn wordt aangeven door de deelnemers. Er wordt bijvoorbeeld onbegrip ervaren op hun werk of bij hun opleiding. In dit thema vertellen de deelnemers over de barrières die zij ervaren rondom werk en opleiding. De obstakels die er zijn om open te zijn over psychose, ervaringen met onbegrip, de maatschappelijke druk, en de eigen belastbaarheid om te kunnen werken zijn barrières zijn naar voren komen.
Open zijn over je psychose maakt dat je je kwetsbaar opstelt tegenover je werkgever en collega’s zeggen deelnemers. Voor sommige deelnemers is het lastig geweest om open te zijn over hun psychose en kwamen ze daardoor in de positie dat hun werkgever ze liever kwijt dan rijk was. Ook Monique herkent dat stigma hier een grote rol in speelt. ‘Het ligt niet volledig in jouw eigen handen’. Je bent namelijk ook afhankelijk van de reactie van anderen. Deze onzekerheid maakt voor sommige deelnemers dat ze hun psychose achterhouden op het werk.
De wereld lijkt volgens veel deelnemers steeds sneller te gaan. Dat brengt een constante druk met zich mee om mee te draaien in de maatschappij. Zo voelde voor sommige deelnemers herstel aan als zo snel mogelijk weer meedoen met die druk en te moeten presteren.
Leven met psychosegevoeligheid betekent voor veel deelnemers dat het werk dat ze willen doen lang niet altijd mogelijk is. Dit verlies accepteren is lastig en volgens sommige deelnemers zal die acceptatie ook nooit echt komen. Voor andere deelnemers blijft een bepaalde baan toch lonken ondanks de beperkte belastbaarheid die ze ervaren. Ook schaamte over de ervaringen maken dat het voor deelnemers lastig kan zijn om terug te gaan naar hun oude baan.