Emma zoekt naar een geschikte toekomstige woonlocatie voor haar ex-partner

woensdag, 28 maart, 2012

De huisarts die maakte een opmerking van nou, die roerde dat eigenlijk aan, dat dat misschien wel handig was om daar langzamerhand er eens aan te denken. Kijk, hij hoeft daar nog niet heen, hij kan ook nog zelfstandig wonen, maar het is wel de toekomst. Dus ja en dan ben ik misschien ook praktisch, dat ik denk van, ja, je kan wel gaan zitten wachten en als het dan echt nodig is, dan moet je ineens haastje-repje, dan is er misschien geen plek, want je hebt ook nog wachtlijsten en zo, weet je wel? Kijk, dan ben ik wel weer zo praktisch dat ik denk van nou, ik kan maar beter zorgen dat dat bekeken is en dat je daar op de wachtlijst staat en dat je [-]. Nu heb je nog de tijd om rond te kijken naar een geschikte locatie, want [-]

Wat is een geschikte locatie?

Ja, nou, daar zijn eigenlijk twee locaties bekend. Dat is [ instelling] hier in [plaats] of iets met [instelling] in [plaats]. We vinden allebei dat [plaats] best wel ver is, ik heb ook geen auto, dus dat wordt een beetje gedoe met heen en weer. Dus [plaats] gaan we ook helemaal niet kijken. [Instelling] hebben we al gekeken en we horen ook van iemand dat het [instelling] in [plaats] misschien ook wel geschikt is. Daar hebben we volgende week een afspraak om te gaan kijken of dat inderdaad geschikt is.

En waar let je op, wat is geschikt zeg maar?

Nou, ook weer heel praktisch, kijk, als hij wel sondevoeding nodig heeft, dan moet het niet zo zijn dat ze in dat huis zeggen van, ja, nee, dat kunnen we niet hoor, dan moet hij naar een ander huis. Dus het is wel de bedoeling dat als hij ergens komt, dat hij daar ook meer de medische zorg kan krijgen, weet je wel? Niet alleen maar van nou deze meneer komt moeilijk uit zijn woorden, dus zet hem maar in een gezellig groepje. Ja, dat is overal wel te doen natuurlijk. Hoewel, jonge mensen is ook weer moeilijker, maar nou waar let je op?

In de [instelling] was het bijvoorbeeld, viel me het heel erg op dat twee mensen samen een douche, wc-unit delen, één gang. Nou [mijn ex-partner] die slaapt altijd in zijn blootje en als die dus met een buurvrouw de douche moet delen en hij moet 's nachts plassen, dan moet hij wel wat aan doen. Dat is wel logisch, want als je de buurvrouw tegenkomt dan wordt dat dus ook een beetje lullig allemaal. Toen dacht ik van nou, ik vind dat helemaal niet handig. Ik vind het niet handig als je dan je douche en je wc moet delen met iemand. Je kunt ook niet je toiletspullen daar laten liggen, dus iedere keer als je je tanden wilt poetsen of als je je wilt scheren of weet ik veel, dan moet je met je spulletjes heen en weer lopen. Dat geeft voor mij meer een ziekenhuisgevoel dan een woongevoel.

En ik denk dat hij een woongevoel nodig heeft, voorlopig. Dat hij voorlopig nog niet zo ziek is, dat hij een soort ziekenhuisgevoel moet krijgen. Want het is ook niet tijdelijk, hè? Nou, we willen eens even kijken hoe dat dan in het [instelling] is. Dus de woonsituatie is denk ik, vind ik heel belangrijk. Hè, heb je nog een beetje privacy, want je blijft mens. En wat kan hij daar de hele dag doen, wat moet hij doen, wat mag hij doen. Kan hij een beetje naar buiten. Nou, in [instelling] kan je amper naar buiten. Dat is niet echt een geschikte locatie. [instelling] ken ik niet goed, maar ik heb wel begrepen dat daar wat meer tuin en zo omheen zit. Nou, het is toch wel heel erg lekker als je desnoods alleen maar een wandelingetje in de tuin maakt of even in het zonnetje kan zitten of weet ik veel. Dus dat naar buiten gaan, dat vind, ja, dat vind ik ook wel heel belangrijk. En dan die medische dingen van is er personeel wat met sondevoeding overweg kan, weet je wel? Hij wordt natuurlijk steeds meer lichamelijk beperkt en zo. Dus, ja, verder weet ik ook niet waar ik op moet letten.

Ervaringen met

Dementie Diabetes type 2 Nierziekte Zwangerschap en geboorte Mantelzorg en werk Post-COVID-syndroom

Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren

Klik op "ik ga akkoord" om cookies toe te staan.