Ervaringen met stigma

Stigmatiseren is een proces waarin een groep personen negatief wordt gelabeld, veroordeeld en uitgesloten door een andere groep. Vrijwel alle deelnemers hebben ervaringen met stigma en delen hun ervaringen over hoe het is en voelt om als ‘anders’ behandelt te worden. Vaak komt deze stigmatisering voor uit onbegrip vanuit de omgeving doordat zij een vertekend of eenzijdig beeld hebben van wat een psychose precies is. Tot slot vertellen de deelnemers hoe het is om te leven met het label psychose, waar dit vandaan komt en wat zij hiervan vinden.

Onbegrip

Veel deelnemers voelen zich onbegrepen. Dit onbegrip voelen de deelnemers veelal bij hulpverleners zoals artsen of politieagenten. Zo zijn veel deelnemers door agenten opgepakt omdat ze in ‘verwarde toestand’ over straat liepen. Andere deelnemers ervaren juist onbegrip bij artsen en GGZ-medewerkers die vasthouden aan vooroordelen over de impact van psychose op iemands leven. Ook ervaren sommige deelnemers dat er een negatief oordeel heerst op het krijgen van kinderen. Zo had Karin een kinderwens maar werd het moeder worden haar sterk afgeraden.

Als ‘anders’ behandeld worden

Veel deelnemers hebben het gevoel dat ze door hun psychotische ervaringen als anders behandeld worden door hun omgeving. Zo hebben deelnemers het gevoel dat ze door hun omgeving als minder of zelfs als eng worden gezien en ervaren. Ook ervaren veel deelnemers dat ze anders worden behandeld op werken school. Bij instanties zoals bijvoorbeeld het CBR ervaren deelnemers ook dat er andere regels gelden voor mensen met psychotische ervaringen wat leidt tot constante verantwoording en het gevoel ‘in een molen’ terecht te zijn gekomen

Het label Psychose

Het label psychose is volgens veel deelnemers iets dat in een slecht daglicht word gezet. Zo zien zij dat in het nieuws veelal het beeld geschetst wordt dat iedereen met psychotische ervaringen gevaarlijk of agressief is. Daarnaast zien sommige deelnemers dat de taal die men gebruikt als ze over mensen met psychotische ervaringen praten veelal negatief en ook behoorlijk stigmatiserend is. Dit alles maakt dat het label psychose voor veel deelnemers een negatief gevoel met zich meebrengt. Tot slot vragen veel deelnemers zich af of ze wel of niet psychosegevoelig zijn. Voor Pieter is het 9 jaar geleden sinds zijn laatste psychose. Is hij dan nog steeds psychosegevoelig?

Ervaringen met

Dementie Diabetes type 2 Nierziekte Zwangerschap en geboorte Mantelzorg en werk Post-COVID-syndroom Menstruatie­verhalen Psychose­gevoeligheid

Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren

Klik op "ik ga akkoord" om cookies toe te staan.